Monografie
1. Kotulska K., Milewska M., Socha P., Winnicka E. „Żywienie pacjenta z SMA" Standardy medyczne. Media Press 2021, ISBN 978-83-89809-45-2
2. Żywienie podczas ciąży i karmienia piersią. Red. naukowa Dorota Szostak-Węgierek. PZWL 2021
3. Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi. Pod red. Jeznach-Steinhagen A. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2020
4. Boniecka I., Chomiuk T., Jeznach-Steinhagen A., Małgorzewicz S., Mamcarz A., Milewska M., Szostak-Węgierek D., Wernio E., Włodarek D., "Żywienie Osób Starszych. Rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN" PZWL Wydawnictwo Lekarskie 2020 ISBN 9788320061864
5. B. Jamróz, J. Chmielewska-Walczak, Magdalena Milewska "Instrumentalne metody badania zaburzeń połykania" Atlas z materiałem video Spis treści Zaburzenia Połykania
6. Bruno Szczygieł, Anna Ukleja. Jak rozpoznać i leczyć niedożywienie związane z chorobą: kieszonkowy poradnik dla lekarzy, pielęgniarek, położnych i dietetyków. Wydanie 2 uaktualnione i poszerzone. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017. ISBN 978-83-200-5330-2
7. Szostak WB, Szostak-Węgierek D, Cybulska B. Historia badań nad miażdżycą. ITEM Publishing, Warszawa 2016; ISBN 978-83-63654-81-8
8. Dietetyka w chirurgii bariatrycznej
9. Podstawy w chirurgii tom I
10. Żywienie człowieka zdrowego i chorego
11. Żywienie kobiet w okresie ciąży
12. Żywienie w chorobach nowotworowych
13. Żywienie w chorobach skóry
Rozdziały
1.Dąbrowska-Bender M. „Żywienie po przeszczepie” w: „Żywienie w chorobach serca" pod red n.: Czapla M, Jankowski P.; s. 309-326, PZWL, Warszawa 2022 ISBN: 978-83-01-22334-2 Jeznach-Steinhagen A. „Żywienie pacjentów ze współistniejącymi jednostkami chorobowymi – Cukrzyca typu 1”w: „Żywienie w chorobach serca" pod red n.: Czapla M, Jankowski P.; s. 309-326, PZWL, Warszawa 2022 ISBN: 978-83-01-22334-2
2.Jeznach-Steinhagen A., Boniecka I., COVID-19 wśród pacjentów z cukrzycą i otyłością. W: KORONAWIRUS SARS-CoV-2 pod red Dzieciątkowski K., Filipiak K.J., Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2021 ISBN 978-83-200-6218-2
3. Boniecka I., Jeznach-Steinhagen A., Szostak-Węgierek D. Układ trawienny. W: Fizjologia człowieka w zarysie : zintegrowane podejście. Pod red. Badowska-Kozakiewicz A. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2019
4. Marta Dąbrowska-Bender, Robert Słoniewski, Urszula Religioni, Anna Słoniewska, Anna Staniszewska, Karolina Jabłkowska-Górecka, Magdalena Milewska, Adrianna Sobol and Anna Kupiecka "Sexual and Psychoemotional Disorders in Male Patients Treated for Prostate Carcinoma"
Male Reproductive Health; Intech Open 2020 s. 1-15 ISBN: 978-1-78985-648-4 Print ISBN: 978-1-78985-647-7 eBook (PDF) ISBN: 978-1-78923-805-1
https://www.intechopen.com/online-first/sexual-and-psychoemotional-diso…
5. Aleksandra Kozłowska and Dorota Szostak-Węgierek. Flavonoids–Food Sources, Health Benefits, and Mechanisms Involved. In: J.-M. Mérillon, K.G. Ramawat (eds.), Bioactive Molecules in Food, Reference Series in Phytochemistry. Springer International Publishing AG 2018
ISBN: 978-3-319-54528-8 (Print) 978-3-319-54528-8 (Online)
https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007%2F978-3-319-54528-…
6. Aleksandra Kozłowska, Dorota Szostak-Węgierek. Plant Flavonoids in Health, Prevention, and Treatment of Chronic Disease. W: Al-Gubory K., Laher I. (eds) Nutritional Antioxidant Therapies: Treatments and Perspectives. Springer, Cham, 2017. s. 347 – 376.
ISBN: 978-3-319-67623-4 (Print) 978-3-319-67625-8 (Online)
https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-319-67625-8_14
7. Dorota Szostak-Węgierek, Dorota Olczak-Kowalczyk, Beata Sińska. Wpływ sposobu żywienia na zdrowie jamy ustnej. W: "Współczesna stomatologia wieku rozwojowego", pod red. Dorota Olczak-Kowalczyk, Joanna Szczepańska, Urszula Kaczmarek, Med Tour Press International, Otwock 2017, str 446-458; ISBN 978-83-87717-26-1
8. Beata Sińska, Dorota Szostak-Węgierek, Urszula Kaczmarek, Dorota Olczak-Kowalczyk, Angelika Kobylińska. Zasady zdrowego żywienia w okresie rozwojowym. W: "Współczesna stomatologia wieku rozwojowego", pod red. Dorota Olczak-Kowalczyk, Joanna Szczepańska, Urszula Kaczmarek, Med Tour Press International, Otwock 2017, str 466-476; ISBN 978-83-87717-26-1
9. Szostak-Węgierek D. Ciąża. W: Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Pod red. Jarosz M. Instytut Żywności i Żywienia 2017; ISBN 978-83-86060-88-7
10. Szostak-Węgierek D, Szostak WB. Przewlekła niewydolność serca. W: Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Pod red. Jarosz M. Instytut Żywności i Żywienia 2017; ISBN 978-83-86060-88-7
11. Szostak WB, Szostak-Węgierek D. Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem. W: Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Pod red. Jarosz M. Instytut Żywności i Żywienia 2017; ISBN 978-83-86060-88-7
12. Staniszewska A, Dąbrowska – Bender M, Sobiecki M, Juszczyk G, Olejniczak D, Czerw A, Bujalska – Zadrożny A. Epidemiology and Risk Factors for Suicide Among Adult Patients with Epilepsy. Chapter 5. Epileptology – The Modern State of Science. http://dx.doi.org/10.5772/64454
13. Staniszewska A, Dąbrowska-Bender M, Czerw A, Olejniczak D, Juszczyk G, Bujalska – Zadrożny M. Epidemiological Study of Acute Poisoning for Antiepileptic