Zespół

Dorota Szostak-Węgierek
Kierownik

Prof. n. med. i n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek

dorota.szostak-wegierek@wum.edu.pl

Ukończyła studia medyczne na I Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej w Warszawie; specjalista zdrowia publicznego.

W 1990 roku odbyła staż naukowy na Uniwersytecie w Geteborgu w I Klinice Chorób Wewnętrznych i Laboratorium Lipidowym, pod kierownictwem profesora Pera Bjorntorpa. Prowadziła tam badania nad wpływem palenia papierosów na brzuszną dystrybucję tkanki tłuszczowej.

Stopień doktora nauk medycznych uzyskała w 1994 roku, na podstawie rozprawy pt. „Wpływ olejów rybnych na poziom lipoprotein surowicy w hipertriglicerydemii endogennej”. Stopień doktora habilitowanego nauk o zdrowiu uzyskała w 2013 roku, na podstawie jednotematycznego cyklu publikacji nt. „Wewnątrzmaciczne programowanie ryzyka sercowo-naczyniowego”.

Wieloletni pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia; od 2007 roku pracownik naukowo-dydaktyczny WUM; od 2013 do 2017 roku kierownik Zakładu Żywienia Człowieka WUM; od września 2017 kierownik Zakładu Dietetyki Klinicznej WUM; od 2016 roku przewodnicząca Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN; od 2022 członek Zarządu POLSPEN.

Dnia 16 lutego 2022 roku  została mianowana profesorem nauk medycznych i nauk o zdrowiu w dyscyplinie nauk o zdrowiu.

Autorka licznych publikacji naukowych w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki, w tym dotyczących epidemiologii chorób żywieniowozależnych. Główne obszary zainteresowań: dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób sercowo-naczyniowych, patogeneza otyłości, dietoprofilaktyka chorób nowotworowych, choroby Alzheimara i innych chorób dietozależnych, żywienie kobiet ciężarnych, programowanie wewnątrzmaciczne, epidemiologia żywienia.

Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Adiunkt

Dr hab. n. med. i n. o zdr. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna

aneta.czerwonogrodzka@wum.edu.pl

Ukończyła studia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, uzyskując w 2004 r. stopień mgr inż. w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.
Już na studiach rozpoczęła pracę w Klinice Pediatrii i Endokrynologii Samodzielnego Publicznego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Warszawie, gdzie pod opieką prof. dr hab. Barbary Rymkiewicz-Kluczyńskiej prowadziła badania do pracy doktorskiej, obronionej w 2008 r. na I Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej w Warszawie. Tytuł pracy: „Wpływ wapnia pokarmowego na wskaźniki antropometryczne, wskaźniki gospodarki lipidowej i węglowodanowej u dzieci i młodzieży z otyłością prostą.

Stopień doktora habilitowanego nauk o zdrowiu uzyskała w 2019 roku, na podstawie cyklu publikacji pt. „Rola otyłości i jej powikłań oraz sposobu żywienia i stanu odżywienia w patogenezie wybranych zaburzeń stanu zdrowia”.
Wieloletni pracownik Kliniki Pediatrii i Endokrynologii WUM oraz Zakładu Żywienia Człowieka, WUM.

Specjalizuje się w dietetyce pediatrycznej, żywieniu kobiet w ciąży i okresie laktacji oraz dietetycznym wspomaganiu zaburzeń płodności. Autorka licznych publikacji naukowych w tych obszarach wiedzy.
 

Adiunkt

Dr hab. n. med. i n. o zdr. Anna Jeznach-Steinhagen

asteinhagen@wum.edu.pl

Doktor nauk medycznych Anna Jeznach-Steinhagen jest zatrudniona w Zakładzie Dietetyki Klinicznej (wcześniej w Zakładzie Żywienia Człowieka) Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego od 2002 roku. W 2009 roku obroniła z wyróżnieniem pracę doktorską pt. „Stan odżywienia, stężenie IL-6 a powikłania u pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek leczonych hemodializami". W 2011 roku zdała Państwowy Egzamin Specjalizacyjny w dziedzinie chorób wewnętrznych, a w 2014 uzyskała specjalizację z diabetologii.

Specjalizuje się w zaburzeniach metabolicznych ze szczególnym uwzględnieniem cukrzycy oraz w problematyce niedożywienia. Od wielu lat bierze czynny udział w pracach badawczych we współpracy z jednostkami WUM oraz z innymi jednostkami naukowymi w kraju. Jej dotychczasowy dorobek naukowy obejmuje 45 publikacji. Brała czynny udział w wielu konferencjach naukowych. Jest również wykładowcą na kursach specjalizacyjnych oraz opiekunem naukowym kursu do specjalizacji w zakresie diabetologii. Była promotorem kilkudziesięciu prac dyplomowych licencjackich i magisterskich na kierunku Dietetyka i Fizjoterapia oraz jest promotorem posiłkowym pracy doktorskiej. Prowadzi zajęcia ze studentami na kierunkach: dietetyka i fizjoterapia od 2002 roku. W swojej pracy ze studentami łączy wiedzę z doświadczeniem klinicznym. Jest cenionym wykładowcą – w 2013 roku została najlepiej ocenionym przez studentów nauczycielem Wydziału Nauki o Zdrowiu i otrzymała od Samorządu Studentów Kryształowy Lancet. W 2014 roku wygrała konkurs Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i reprezentowała Polskę na zjeździe EASD (European Association for the Study of Diabetes) w Wiedniu.

Dr Jeznach-Steinhagen jest członkiem Zespołu Rady Polityki Zdrowotnej ds. Opieki nad Osobami Otyłymi przy Warszawskiej Radzie Polityki Zdrowotnej Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy. Ma zasługi w zakresie edukacji, popularyzacji i promocji zdrowego trybu życia oraz profilaktyki i leczenia pacjentów z cukrzycą. Regularnie uczestniczy w programach radiowych i telewizyjnych, publikuje w prasie popularnej.

Adiunkt

Dr hab. n. med. i n. o zdr. Iwona Boniecka

iwona.boniecka@wum.edu.pl

Ukończyła studia w Akademii Medycznej w Warszawie (kierunek zdrowie publiczne w zakresie dietetyki) oraz Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (technologia żywności i żywienie człowieka, specjalność żywienie człowieka). Jest również absolwentką studiów doktoranckich na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (doktor nauk medycznych specjalność żywienie).

Stopień doktora nauk medycznych w dyscyplinie medycyna, specjalność żywienie uzyskała w roku 2011 podstawie rozprawy doktorskiej: Żywienie pacjentów po operacjach bariatrycznych jako element kompleksowego leczenia otyłości” (dyplom z wyróżnieniem) napisanej pod kierunkiem Prof. dr hab. n. med. Bruno Szczygła.

Stopień doktora habilitowanego w dziedzinie nauk medycznych i nauk o zdrowiu uzyskała w roku 2024 na podstawie osiągnięcia naukowego: Wpływ sposobu żywienia na parametry stanu zdrowia w wybranych chorobach przewlekłych powiązanych z zaburzeniami metabolicznymi.

W latach 2009-2024 była również pracownikiem Kliniki Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej, Metabolicznej i Torakochirurgii Wojskowego Instytutu Medycznego w Warszawie.

Autorka publikacji i wystąpień zjazdowych poświęconych edukacji żywieniowej, zachowaniom żywieniowym i żywieniu po operacjach bariatrycznych. Współredaktorka monografii naukowej „Dietetyka w chirurgii bariatrycznej”. Posiada wieloletnie doświadczenie w opiece dietetycznej nad chorymi przed i po chirurgicznym leczeniu otyłości. Dietetyką bariatryczną zajmuje się od 2007 roku. Wykonawca projektów badawczych poświęconych otyłości olbrzymiej i jej powikłaniom oraz chorobom nerek.
 

Joanna Ostrowska
Adiunkt

Dr n. o zdr. Joanna Ostrowska

joanna.ostrowska@wum.edu.pl

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka, obecnie adiunkt w Zakładzie Dietetyki Klinicznej WUM. Tuż po studiach rozpoczęła pracę w Szpitalu Wolskim im. dr Anny Gostyńskiej w Warszawie, gdzie prowadziła badania do obronionej w 2019 roku pracy doktorskiej pod tytułem: „Wpływ niedożywienia na liczbę i rodzaj powikłań występujących u hospitalizowanych pacjentów”. 

W 2014 roku odbyła staż badawczy w biurze ogólnoświatowego projektu „NutritionDay” w Wiedniu, powstałego z ramienia ESPEN (ang. The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism). 

Autorka wielu publikacji naukowych, rozdziałów w podręcznikach oraz licznych doniesień zjazdowych z zakresu profilaktyki i leczenia zaburzeń kardiometabolicznych, ze szczególnym uwzględnieniem insulinooprności i cukrzycy typu 2 (aktualny dorobek, to blisko 40 publikacji). Kierownik licznych projektów naukowych, w tym projektu Care4Diabetes Joint Action (C4D JA) realizowanego we współpracy z Narodowym Funduszem Zdrowia (Competent Authority), współfinansowanym przez UE, w którym łącznie uczestniczy 12 krajów Unii Europejskiej. 

Członek Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN oraz ekspert European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD) w ramach European Specialist Dietetic Network (ESDN) for Diabetes na kadencję 2024-2028.
 

Magdalena Milewska
Adiunkt

Dr n. o zdr. Magdalena Milewska

magdalena.milewska@wum.edu.pl

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Autonoma Universitat di Barcelona. Specjalistka w zakresie dietetyki, dysfagii i zdrowia publicznego. Reprezentantka Polski w European Dysphagia Council. Ekspert International Dysphagia Diet Standardization Initiative, NeuYou Smart Talk Medical Education oraz Fundacji OnkoCafe. Członkini grup roboczych: IDDSI Europe, IDDSI Long Term Care Reference group, IDDSI Polish Reference Group Leader. Odbyła staże zagraniczne w szpitalach uniwersyteckich Universita degli Studi Compania Luigi Vanvitelli Napoli, Italy; Universita degli Studi di Milano, Italy; Autonoma Universitat di Barcelona. 

Swoją wiedzę pogłębia poprzez uczestnictwo w kursie kształcenia i doskonalenia zawodowego w zakresie żywienia klinicznego i metabolizmu prowadzonym przez The European Society of Enteral and Parenteral Nutrition. Ukończyła 7 kursów prowadzonych przez ESPEN między innymi w zakresie: Nutrition in oncology; Approach to oral and enteral nutrition; Nutritional assessment, Nutrition in the older adults, Nutrition in the perioperative period, nutrition in neurology. Ponadto ukończyła kursy doskonalenia umiejętności dydaktycznych i naukowych prowadzone przez Ghent University oraz Stanford University. Odbyła kursy akredytacyjne przy ESSD z zakresu Clinical Swallowing Evaluation oraz Videofluoroscopy. 

Współfundatorka i współzałożycielka Fundacji Wiarygodni Dietetycy. Aktywny członek European Society of Swallowing Disorders oraz Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. 

Bierze udział w wielu projektach naukowych zarówno krajowych jak i zagranicznych. Autorka lub współautorka wielu publikacji naukowych, doniesień konferencyjnych, podręczników oraz poradników w obszarze żywienia w zaburzeniach połykania, postępowania w sarkopenii oraz leczenia niedożywienia w różnych sytuacjach klinicznych.

 

Marta Dąbrowska-Bender
Adiunkt

Dr n. o zdr. Marta Dąbrowska-Bender

marta.dabrowska@wum.edu.pl

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Wydziału Nauki o Zdrowiu, kierunek: Dietetyka (I oraz II stopień) i Zdrowie publiczne (II stopień). W latach 2016/2017 odbyła studia podyplomowe w zakresie żywienia klinicznego w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

Stopień doktora nauk o zdrowiu uzyskała w 2012 roku, na podstawie rozprawy pt.”Badanie jakości życia chorych po transplantacji wątroby, jako istotny element wyników leczenia”.

Od października 2008 do sierpnia 2017 roku była pracownikiem naukowo – dydaktycznym w Zakładzie Zdrowia Publicznego WUM, a od września 2017 w Zakładzie Dietetyki Klinicznej WUM. Ponadto od kwietnia 2014 roku współpracuje z Poradnią Nefrologiczno – Transplantacyjną w Warszawie  (Szpital Kliniczny Dzieciątka Jezus).

Autorka i współautorka licznych prac naukowych i popularnonaukowych w zakresie zdrowia publicznego i dietetyki. Główne obszary zainteresowania: żywienie chorych po transplantacji wątroby i nerki, żywienie chorych z przewlekłą niewydolnością nerek leczonych zachowawczo i nerkozastępczo, żywienie pacjentów onkologicznych oraz badanie jakości życia w chorobach przewlekłych.
 

Anna Ukleja
Adiunkt

Dr n. med. Anna Ukleja

anna.ukleja@wum.edu.pl

Wykładowca z zakresu dietetyki klinicznej, profilaktyki chorób, żywienia klinicznego oraz społeczno-kulturowych uwarunkowań zachowań żywieniowych.  Wykładowca na studiach podyplomowych p.t: ,,Żywienie Kliniczne’’ prowadzonych przez WUM oraz na kursach kształcenia podyplomowego prowadzonych przez Instytut  Żywności  i Żywienia. Organizator i wykładowca na kursach z zakresu żywienia klinicznego dla lekarzy i pielęgniarek. Wieloletnie doświadczenie w żywieniu chorych leczonych w Katedrze i Klinice Kardiologii WUM. Recenzent prac  z dziedziny żywienia klinicznego w nowym czasopiśmie zatytułowanym ,,Pielęgniarstwo w Anestezjologii i Intensywnej Opiece”. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu oraz Sekcji Dietetyki i Sekcji Onkologicznej tego Towarzystwa. Autor i współautor licznych publikacji z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego.

Realizowane prace badawcze:

  • Cykl prac prowadzonych w Klinice Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Onkologicznej WUM opartych o kalorymetrię pośrednią u chorych onkologicznych kwalifikowanych do leczenia żywieniowego.
  • Ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia chorych z chorobami układu sercowo- naczyniowego  leczonych w Katedrze i Klinice Kardiologii WUM.
Adiunkt

Mgr Jakub Krawczyk

jakub.krawczyk@wum.edu.pl

Absolwent kierunku Dietetyka Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. W 2019 roku obronił pracę dyplomową pod tytułem "Zwyczaje żywieniowe, a stan odżywienia osób dorosłych chorujących na cukrzycę typu 1" uzyskując tytuł magistra.

W obszarze szczególnych zainteresowań i pracy badawczej znajduje się żywienie pacjentów z chorobami nowotworowymi. Na poszerzanie wiedzy i zdobywanie doświadczenia pozwoliła mu praca Narodowym Instytucie Onkologii - Państwowym Instytucie Badawczym im. Marii Skłodowskiej Curie w Warszawie oraz w Mazowieckim Szpitalu Onkologicznym w Wieliszewie.

Prowadzi cyklicznie wykłady w ramach Kursów Medycyny Paliatywnej dla lekarzy organizowanych przez Fundację Hospicjum Onkologiczne św. Krzysztofa w Warszawie.

W codziennej praktyce poza pacjentami onkologicznymi, opiekuje się również osobami po chirurgicznym leczeniu otyłości.

Doktorant

Lek. Bartosz Stangiewicz

W 2022 roku ukończył kierunek lekarski na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. W ramach doktoratu bada występowanie otyłości sarkopenicznej u osób starszych dotkniętych złamaniami kości udowej. 

Aktywny uczestnik konferencji naukowych o zasięgu międzynarodowym. Wieloletni przewodniczący SKN Ankona. Główny obszar zainteresowań to wentylacja mechaniczna oraz ultrasonografia Point-of-Care.

Aleksandra Kajdas

Mgr Aleksandra Kajdas

aleksandra.kajdas@wum.edu.pl

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka (studia I stopnia) oraz University of Southern Denmark na kierunku zdrowie publiczne (studia II stopnia). Od 2022 roku doktorantka Szkoły Doktorskiej w Zakładzie Dietetyki Klinicznej WUM (studia III stopnia).

Studia licencjackie ukończyła w roku 2013, a jej praca licencjacka dotyczyła interakcji leków z żywnością, która została wysoko oceniona przez recenzentów. Studia magisterskie ukończyła w roku 2017 roku, broniąc z najwyższym wynikiem (według systemu kształcenia w Danii) swojej pracy magisterskiej. Praca ta została przeprowadzona wśród kobiet w Tanzanii i dotyczyła nowej metody badań przesiewowych w kierunku raka szyjki macicy, gdzie spędziła w sumie dwa lata. Jej praca doktorska dotyczy schematu leczenia immunosupresyjnego i jego wpływu na stan odżywienia pacjentów po transplantacji nerki, gdzie dostała się z uzyskaniem najwyższego wyniku na swojej ścieżce kształcenia - ścieżce nauk o zdrowiu (81/100 pkt).

Autorka i współautorka kilku publikacji naukowych, uczestniczka kursów naukowych zarówno w Polsce i na świecie, odbyła staż m.in. w Światowej Organizacji Zdrowia w Warszawie, jak i w organizacji pozarządowej WoMena w Ugandzie, specjalizującej się w zdrowiu menstruacyjnym kobiet. Pracowała przy projektach naukowych m.in. w Danii i Tanzanii, jak również w Zakładzie Badań Klinicznych na Uniwersytecie w Danii oraz w szpitalu w Odense, Dania. Od 2022 roku jest również członkiem Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN.
Główny obszar zainteresowań: żywienie chorych nefrologicznych, dializa, hemodializa, żywienie po transplantacji nerki

Sekretarz

Rafał Gierek

rafal.gierek@wum.edu.pl

Zespół