Od 2023 roku Zakład Dietetyki Klinicznej WUM we współpracy z Narodowym Funduszem Zdrowia realizuje projekt pt. “Care4Diabetes (C4D), Reducing the burden of non-communicable diseases by providing a multidisciplinary lifestyle treatment intervention for type 2 diabetes”, prowadzony jednocześnie w 12 krajach Unii Europejskiej.
Wykonawcami z ramienia Zakładu Dietetyki Klinicznej są dr Joanna Ostrowska (kierownik projektu) i dr hab. Anna Jeznach-Steinhagen.
Ponadto w projekcie biorą udział pracownicy Zakładu Rozwoju Pielęgniarstwa, Nauk Społecznych i Medycznych, Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych oraz z Centrum Medycznego Sobieskiego w Warszawie.
Zakład Dietetyki Klinicznej współpracuje z Europejskim Towarzystwem Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) w ramach międzynarodowego projektu nutritionDay.
Głównym celem projektu jest popularyzowanie wiedzy na temat znaczenia odpowiedniego odżywiania hospitalizowanych pacjentów. Polega ono na corocznym wypełnianiu wystandaryzowanych kwestionariuszy odnoszących się do struktury opieki żywieniowej i sytuacji zdrowotnej pacjentów przebywających w oddziałach biorących udział w projekcie.
Z ramienia Zakładu Dietetyki Klinicznej w projekcie bierze udział dr Joanna Ostrowska
https://www.nutritionday.org/
Zakład Dietetyki Klinicznej uczestniczy w międzynarodowym projekcie ADVANTAGE JA.
Projekt skupia działania 22 państw członkowskich Unii Europejskiej i 35 instytucji, w tym Narodowy Instytut Geriatrii, Reumatologii i Rehabilitacji im. Prof. dr Eleonory Reicher w Warszawie. Celem projektu jest budowanie wspólnej strategii europejskiej w zakresie zapobiegania i postępowania w zespole kruchości, włączając kluczowych interesariuszy na poziomie krajowym, europejskim i światowym.
Z ramienia Zakładu Dietetyki Klinicznej w projekcie bierze udział dr n. zdr. Magdalena Milewska
http://www.advantageja.eu/
Cykl spotkań z pacjentami pt.”ZdrowieJeMy” – grupa wsparcia realizowany przez Warszawski Uniwersytet Medyczny oraz Uniwersytecie Centrum Kształcenia WUM.
Wykonawcą z ramienia Zakładu Dietetyki Klinicznej jest dr Iwona Boniecka i mgr Jakub Krawczyk
Pracownicy Zakładu Dietetyki Klinicznej brali udział w dwóch projektach, w których beneficjnetem był Narodowy Fundusz Zdrowia.
Pracownicy Zakładu Dietetyki Klinicznej brali udział w dwóch projektach, w których beneficjnetem był Narodowy Fundusz Zdrowia.
- „CanCell Cancer” – zapobieganie rozwojowi chorób nowotworowych poprzez edukację zdrowotną (http://akademia.nfz.gov.pl/projekt-cancell-cancer-zapobieganie-rozwojow…). Projekt był realizowany w partnerstwie z Uniwersytetem w Bergen z Norwegii, Wydział Nauk Klinicznych (K2 Institutt).
Celem projektu było zapobieganie rozwojowi chorób nowotworowych poprzez edukację społeczeństwa w zakresie prowadzenia zdrowego stylu życia i stosowania badań profilaktycznych. Cel został zrealizowany przez stworzenie i udostępnienie powszechnej aplikacji na smartfony.
Osoby biorące udział: dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
- „SweetPregna” - mobilna aplikacja na smartfony dla kobiet z cukrzycą ciążową (http://akademia.nfz.gov.pl/projekt-opracowanie-mobilnej-aplikacji-na-sm…).
Projekt był realizowany w partnerstwie z Uniwersytetem w Tromso z Norwegii.
Celem projektu była poprawa opieki perinatalnej kobiet w ciąży poprzez edukację zdrowotną kobiet ze zdiagnozowaną cukrzycą ciążową. Cel zostanie zrealizowany przez stworzenie i powszechne udostępnienie aplikacji na smartfony.Osoby biorące udział: dr n. med. Anna Jeznach-Steinhagen, dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna