Wdrożenia

Od 2023 roku Zakład Dietetyki Klinicznej WUM we współpracy z Narodowym Funduszem Zdrowia realizuje projekt pt. “Care4Diabetes (C4D), Reducing the burden of non-communicable diseases by providing a multidisciplinary lifestyle treatment intervention for type 2 diabetes”, prowadzony jednocześnie w 12 krajach Unii Europejskiej.

Wykonawcami z ramienia Zakładu Dietetyki Klinicznej są dr Joanna Ostrowska (kierownik projektu) i dr hab. Anna Jeznach-Steinhagen. 

Ponadto w projekcie biorą udział pracownicy Zakładu Rozwoju Pielęgniarstwa, Nauk Społecznych i Medycznych, Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych oraz z Centrum Medycznego Sobieskiego w Warszawie.

Obraz
obraz1

Zakład Dietetyki Klinicznej współpracuje z Europejskim Towarzystwem Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) w ramach międzynarodowego projektu nutritionDay

Głównym celem projektu jest popularyzowanie wiedzy na temat znaczenia odpowiedniego odżywiania hospitalizowanych pacjentów. Polega ono na corocznym wypełnianiu wystandaryzowanych kwestionariuszy odnoszących się do struktury opieki żywieniowej i sytuacji zdrowotnej pacjentów przebywających w oddziałach biorących udział w projekcie. 

Z ramienia Zakładu Dietetyki Klinicznej w projekcie bierze udział dr Joanna Ostrowska
https://www.nutritionday.org/  


Zakład Dietetyki Klinicznej uczestniczy w międzynarodowym projekcie ADVANTAGE JA.

Projekt skupia działania 22 państw członkowskich Unii Europejskiej i 35 instytucji, w tym Narodowy Instytut Geriatrii, Reumatologii i Rehabilitacji im. Prof. dr Eleonory Reicher w Warszawie. Celem projektu jest budowanie wspólnej strategii europejskiej w zakresie zapobiegania i postępowania w zespole kruchości, włączając kluczowych interesariuszy na poziomie krajowym, europejskim i światowym.

Z ramienia Zakładu Dietetyki Klinicznej w projekcie bierze udział dr n. zdr. Magdalena Milewska
http://www.advantageja.eu/


Cykl spotkań z pacjentami pt.”ZdrowieJeMy” – grupa wsparcia realizowany przez Warszawski Uniwersytet Medyczny oraz Uniwersytecie Centrum Kształcenia WUM.

Wykonawcą z ramienia Zakładu Dietetyki Klinicznej jest dr Iwona Boniecka i mgr Jakub Krawczyk
Pracownicy Zakładu Dietetyki Klinicznej brali udział w dwóch projektach, w których beneficjnetem był Narodowy Fundusz Zdrowia.

Pracownicy Zakładu Dietetyki Klinicznej brali udział w dwóch projektach, w których beneficjnetem był Narodowy Fundusz Zdrowia.

Celem projektu było zapobieganie rozwojowi chorób nowotworowych poprzez edukację społeczeństwa w zakresie prowadzenia zdrowego stylu życia i stosowania badań profilaktycznych. Cel został zrealizowany przez stworzenie i udostępnienie powszechnej aplikacji na smartfony.

Osoby biorące udział: dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna

Obraz
cancell cancer
  • „SweetPregna” - mobilna aplikacja na smartfony dla kobiet z cukrzycą ciążową (http://akademia.nfz.gov.pl/projekt-opracowanie-mobilnej-aplikacji-na-sm…).

    Projekt był realizowany w partnerstwie z Uniwersytetem w Tromso z Norwegii.
    Celem projektu była poprawa opieki perinatalnej kobiet w ciąży poprzez edukację zdrowotną kobiet ze zdiagnozowaną cukrzycą ciążową. Cel zostanie zrealizowany przez stworzenie i powszechne udostępnienie aplikacji na smartfony.

    Osoby biorące udział: dr n. med. Anna Jeznach-Steinhagen, dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna