Żywienie w chirurgii i onkologii
Wykład 1 (on-line) 3.11.2025 g. 17.45-19.15 |
Miejsce i rola leczenia żywieniowego w chirurgii. Ocena stanu odżywienia (przesiewowa i szczegółowa) pacjenta chirurgicznego. ERAS. Prehabilitacja. Preparaty dojelitowe, preparaty pozajelitowe. Wpływ niedożywienia na leczenie ran pooperacyjnych. Zabiegi wytworzenia dostępów do żywienia dojelitowego. Powikłania leczenia żywieniowego: zapobieganie, rozpoznanie, leczenie. Ocena skuteczności leczenia żywieniowego. Aspekty psychiczne niedożywienia. Edukacja i motywowanie pacjenta do zmian nawyków żywieniowych. Wpływ leczenia żywieniowego na jakość życia pacjenta. |
Wykład 2 (on-line) 17.11.2025 g. 17.45-19.15 |
Miejsce i rola leczenia żywieniowego w onkologii. Ocena stanu odżywienia (przesiewowa i szczegółowa) pacjenta onkologicznego. Niedożywienie w chorobach nowotworowych: występowanie i znaczenie kliniczne, rozpoznanie i leczenie, mediatory kacheksji nowotworowej, wydatek energetyczny i metabolizm makroskładników. Specyfikacja żywienia poza- i dojelitowego w onkologii dziecięcej i chorych geriatrycznych. Wpływ sztucznego odżywiania na proces kancerogenezy: aktualny stan wiedzy. |
Wykład 3 (on-line) 24.11.2025 g. 17.45-19.15 |
Żywienie podczas chemioterapii i radioterapii. Jak prawidłowo przeprowadzić wywiad dietetyczny z pacjentem onkologicznym, zalecenia żywieniowe przy nudnościach, biegunkach, zaparciach, jadłowstręcie. Zalecenia żywieniowe przy radioterapii głowy i szyi, przy radioterapii na obszar miednicy i jamy brzusznej. |
Wykład 4 (on-line) 1.12.2025 g. 16.00-19.00 |
Żywienie pacjenta chirurgicznego w onkologii. ERAS, prehabilitacja żywieniowa u pacjentów przed zabiegani chirurgii onkologicznej, leczenie żywieniowe w chirurgii onkologicznej, żywienie pacjentów po gastrektomii, po pankreatoduodenektomii, przy ileostomii/kolostomii, żywienie po zabiegach w obrębie głowy i szyi. |
Seminarium 1 19.11.2025 G1 – 13.45-16.45 G2 – 17.00-20.00 G3 – 10.30-13.30 Sala 10, ul. Ciołka 27 |
Leczenie żywieniowe w onkologii. Problemy kliniczne, konsekwencje żywieniowe, czyli na co zwracać uwagę przed rozpoczęciem planowania żywienia. |
Seminarium 2 26.11.2025 G1 – 13.45-16.45 G2 – 17.00-20.00 G3 – 10.30-13.30 Sala 10, ul. Ciołka 27 |
Żywienie dojelitowe. Jak prowadzić, jak wyliczyć zapotrzebowanie energetyczne, jak przeprowadzić wywiad z pacjentem do rozpoczęcia żywienia dojelitowego, jak wypełniać dokumenty do rozliczeń z NFZ, jak dobrać dietę przemysłową w zależności od sytuacji klinicznej, żywienie do żołądka/żywienie do jelita, jak wybrać metodę żywienia: bolus/pompa enteralna, jak zgłosić pacjenta do poradni żywieniowej. |
Seminarium 3 3.12.2025 G1 – 13.45-16.45 G2 – 17.00-20.00 G3 – 10.30-13.30 Sala 10, ul. Ciołka 27 |
Żywienie pozajelitowe. Jak prowadzić, jak wyliczyć zapotrzebowanie energetyczne, jak wypełniać dokumenty do rozliczeń z NFZ, jak dobrać dietę przemysłową w zależności od sytuacji klinicznej. |
Seminarium 4 17.12.2025 G1 – 13.45-16.45 G2 – 17.00-20.00 G3 – 10.30-13.30 Sala 10, ul. Ciołka 27 |
Planowanie żywienia pacjenta onkologicznego. Wydatki energetyczne i zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Dietoterapia w chorobie nowotworowej. Modyfikacje diety, w tym modyfikacja konsystencji. Zapotrzebowanie na substancje odżywcze dla prawidłowego gojenia się ran pooperacyjnych. |
Seminarium 5 7.01.2026 G1 – 13.45-16.45 G2 – 17.00-20.00 G3 – 10.30-13.30 Sala 10, ul. Ciołka 27 |
Planowanie żywienia pacjenta chirurgicznego. Prehabilitacja. ERAS. Zasady leczenia żywieniowego w przypadku powikłanych ran pooperacyjnych oraz w przypadku przetok przewodu pokarmowego. Żywienie na oddziale intensywnej terapii – co warto wiedzieć? |
Seminarium 6 14.01.2026 G1 – 13.45-16.45 G2 – 17.00-20.00 G3 – 10.30-13.30 Sala 10, ul. Ciołka 27 |
Dieta w prewencji chorób onkologicznych. Charakterystyka chorób nowotworowych rozwijających się na tle czynników żywieniowych. Modele żywienia Zmniejszające ryzyko zachorowania |