Zakład Dietetyki Klinicznej

Plan żywienia w chirurgii i onkologii

Żywienie w chirurgii i onkologii

Wykład 1 (on-line)

3.11.2025

g. 17.45-19.15

Miejsce i rola leczenia żywieniowego w chirurgii. Ocena stanu odżywienia (przesiewowa i szczegółowa) pacjenta chirurgicznego. ERAS. Prehabilitacja. Preparaty dojelitowe, preparaty pozajelitowe. Wpływ niedożywienia na leczenie ran pooperacyjnych. Zabiegi wytworzenia dostępów do żywienia dojelitowego. Powikłania leczenia żywieniowego: zapobieganie, rozpoznanie, leczenie. Ocena skuteczności leczenia żywieniowego. Aspekty psychiczne niedożywienia. Edukacja i motywowanie pacjenta do zmian nawyków żywieniowych. Wpływ leczenia żywieniowego na jakość życia pacjenta.

Wykład 2 (on-line)

17.11.2025 

g. 17.45-19.15

Miejsce i rola leczenia żywieniowego w onkologii. Ocena stanu odżywienia (przesiewowa i szczegółowa) pacjenta onkologicznego. Niedożywienie w chorobach nowotworowych: występowanie i znaczenie kliniczne, rozpoznanie i leczenie, mediatory kacheksji nowotworowej, wydatek energetyczny i metabolizm makroskładników. Specyfikacja żywienia poza- i dojelitowego w onkologii dziecięcej i chorych geriatrycznych. Wpływ sztucznego odżywiania na proces kancerogenezy: aktualny stan wiedzy.

Wykład 3 (on-line)

24.11.2025 

g. 17.45-19.15

Żywienie podczas chemioterapii i radioterapii. Jak prawidłowo przeprowadzić wywiad dietetyczny z pacjentem onkologicznym, zalecenia żywieniowe przy nudnościach, biegunkach, zaparciach, jadłowstręcie. Zalecenia żywieniowe przy radioterapii głowy i szyi, przy radioterapii na obszar miednicy i jamy brzusznej.

Wykład 4 (on-line)

1.12.2025 

g. 16.00-19.00

Żywienie pacjenta chirurgicznego w onkologii. ERAS, prehabilitacja żywieniowa u pacjentów przed zabiegani chirurgii onkologicznej, leczenie żywieniowe w chirurgii onkologicznej, żywienie pacjentów po gastrektomii, po pankreatoduodenektomii, przy ileostomii/kolostomii, żywienie po zabiegach w obrębie głowy i szyi.

Seminarium 1

19.11.2025

G1 – 13.45-16.45

G2 – 17.00-20.00

G3 – 10.30-13.30

Sala 10, ul. Ciołka 27

Leczenie żywieniowe w onkologii. Problemy kliniczne, konsekwencje żywieniowe, czyli na co zwracać uwagę przed rozpoczęciem planowania żywienia.

Seminarium 2

26.11.2025

G1 – 13.45-16.45

G2 – 17.00-20.00

G3 – 10.30-13.30

Sala 10, ul. Ciołka 27

Żywienie dojelitowe. Jak prowadzić, jak wyliczyć zapotrzebowanie energetyczne, jak przeprowadzić wywiad z pacjentem do rozpoczęcia żywienia dojelitowego, jak wypełniać dokumenty do rozliczeń z NFZ, jak dobrać dietę przemysłową w zależności od sytuacji klinicznej, żywienie do żołądka/żywienie do jelita, jak wybrać metodę żywienia: bolus/pompa enteralna, jak zgłosić pacjenta do poradni żywieniowej.

Seminarium 3

3.12.2025

G1 – 13.45-16.45

G2 – 17.00-20.00

G3 – 10.30-13.30

Sala 10, ul. Ciołka 27

Żywienie pozajelitowe. Jak prowadzić, jak wyliczyć zapotrzebowanie energetyczne, jak wypełniać dokumenty do rozliczeń z NFZ, jak dobrać dietę przemysłową w zależności od sytuacji klinicznej.

Seminarium 4

17.12.2025

G1 – 13.45-16.45

G2 – 17.00-20.00

G3 – 10.30-13.30

Sala 10, ul. Ciołka 27

Planowanie żywienia pacjenta onkologicznego. Wydatki energetyczne i zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Dietoterapia w chorobie nowotworowej. Modyfikacje diety, w tym modyfikacja konsystencji. Zapotrzebowanie na substancje odżywcze dla prawidłowego gojenia się ran pooperacyjnych.

Seminarium 5

7.01.2026

G1 – 13.45-16.45

G2 – 17.00-20.00

G3 – 10.30-13.30

Sala 10, ul. Ciołka 27

Planowanie żywienia pacjenta chirurgicznego. Prehabilitacja. ERAS. Zasady leczenia żywieniowego w przypadku powikłanych ran pooperacyjnych oraz w przypadku przetok przewodu pokarmowego. Żywienie na oddziale intensywnej terapii – co warto wiedzieć?

Seminarium 6

14.01.2026

G1 – 13.45-16.45

G2 – 17.00-20.00

G3 – 10.30-13.30

Sala 10, ul. Ciołka 27

Dieta w prewencji chorób onkologicznych. Charakterystyka chorób nowotworowych rozwijających się na tle czynników żywieniowych. Modele żywienia Zmniejszające ryzyko zachorowania