FIZJOLOGIA ŻYWIENIA CZŁOWIEKA (I rok studia drugiego stopnia niestacjonarne) |
ZAKŁAD DIETETYKI KLINICZNEJ Ul. Ciołka 27, 01-445 Warszawa
Kierownik: dr hab. Dorota Szostak-Węgierek, Osoba odpowiedzialna za nauczanie przedmiotu: dr hab. Iwona Boniecka
Data
|
Tematyka wykładów/osoba prowadząca – platforma MS Teams |
05.10.24
|
Anatomia czynnościowa przewodu pokarmowego: jama ustna, przełyk, żołądek, opróżnianie żołądka– budowa, czynności, wydzielanie, mechanizmy regulujące. Motoryka przewodu pokarmowego Dr hab. Iwona Boniecka godz. 12.45-14.15 |
Anatomia czynnościowa przewodu pokarmowego: dwunastnica, jelito cienkie, jelito grube – budowa, czynność, wydzielanie i wchłanianie. Anatomia czynnościowa układu pokarmowego: wątroba, trzustka – budowa, czynność, wydzielanie, mechanizmy regulujące. Dr hab. Anna Jeznach-Steinhagen godz. 14.15-16.30 |
|
19.10.24
|
Trawienie i wchłanianie białka: charakterystyka chemiczna, źródła, rola, metabolizm, zapotrzebowanie. Aminokwasy: metabolizm. Metabolizm amoniaku i mocznika. Prof. Dorota Szostak- Węgierek 12.45 |
Trawienie i wchłanianie tłuszczów: charakterystyka chemiczna, źródła, rola, metabolizm, zapotrzebowanie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, utlenianie kwasów tłuszczowych, lipoliza. Prof. Dorota Szostak- Węgierek godz. 14.15-16.30 |
|
22.11.24
|
Trawienie i wchłanianie węglowodanów: charakterystyka chemiczna, źródła, rola, metabolizm, rozkład glikogenu i utlenianie glukozy. Zapotrzebowanie. |
Składniki mineralne i ich znaczenie w żywieniu. Elektrolity, pierwiastki śladowe. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, rozpuszczalne w wodzie. Wchłanianie. Zapotrzebowanie. Mgr Jakub Krawczyk godz. 17.30-19.45 |
Seminaria
23.11.2024 (sala nr 12) gr. 1 godz. 12.00-15.45, gr. 2 godz. 16-19.45. Anatomia czynnościowa układu pokarmowego dr hab. Iwona Boniecka /dr hab. A. Jeznach-Steinhagen
07.12.2024 (sala nr 12) gr. 2 godz. 8.00-11.45, gr. 1 godz. 12.00-15.45. Funkcja ochronna przewodu pokarmowego. Przeciwciała w przewodzie pokarmowym; Tkanka limfatyczna związana z jelitem-GALT; Wpływ niedożywienia i braku pożywienia do przewodu pokarmowego na odporność; Bariera jelitowa; Mikrobiota jelitowa i jej znaczenie dla funkcjonowania organizmu; Zaburzenia składu mikrobioty jelitowej mgr Jakub Krawczyk