Zakład Dietetyki Klinicznej

„Dietetyka pediatryczna”

Ukazała się nowa publikacja PZWL – „Dietetyka pediatryczna” pod redakcją dr hab. Anety Czerwonogrodzkiej-Senczyny oraz dr hab. Michała Brzezińskiego.

To niemal 900-stronicowe kompendium łączące aktualną wiedzę z zakresu żywienia dzieci zdrowych i chorych z praktycznymi wskazówkami klinicznymi. Zakres tematyczny obejmuje m.in. potrzeby żywieniowe na kolejnych etapach rozwoju, suplementację, diety roślinne u dzieci, żywienie wcześniaków oraz postępowanie dietetyczne w licznych chorobach pediatrycznych. Publikacja zawiera liczne tabele i ryciny ułatwiające wykorzystanie wiedzy w praktyce.
Książka podzielona jest na dwie główne części:

1. Żywienie dzieci zdrowych
•    rozwój przewodu pokarmowego i potrzeby żywieniowe na kolejnych etapach życia,
•    zalecenia dla niemowląt, dzieci przedszkolnych, szkolnych i nastolatków,
•    suplementacja w okresie rozwojowym,
•    żywienie dzieci aktywnych fizycznie,
•    diety roślinne u dzieci (wegetariańskie, wegańskie) 

2. Żywienie dzieci chorych
•    żywienie wcześniaków,
•    postępowanie dietetyczne w chorobach przewodu pokarmowego,
•    alergie i nietolerancje pokarmowe, choroby metaboliczne,
•    choroby endokrynologiczne, neurologiczne, onkologiczne,
•    otyłość, zaburzenia odżywiania, programowanie wewnątrzmaciczne, profilaktyka próchnicy i inne istotne aspekty zdrowia dzieci w kontekście żywienia

Dla Zakładu Dietetyki Klinicznej książka ma szczególne znaczenie – współredaktorką naukową jest dr hab. n. med. i n. o zdr.  Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, a autorami wielu rozdziałów są pracownicy naszego Zakładu (m.in. dr hab. n med. i n o zdr. Anna Jeznach-Steinhagen, dr hab. n med. i n o zdr. Iwona Boniecka, mgr Paulina Gryz). Publikacja stanowi więc nie tylko wartościowe źródło wiedzy dla dietetyków, lekarzy, pielęgniarek, położnych i studentów, lecz także dowód aktywnego wkładu naszej kadry w rozwój dietetyki pediatrycznej w Polsce.
 

Obraz
zdj