„Dietetyka pediatryczna”
To niemal 900-stronicowe kompendium łączące aktualną wiedzę z zakresu żywienia dzieci zdrowych i chorych z praktycznymi wskazówkami klinicznymi. Zakres tematyczny obejmuje m.in. potrzeby żywieniowe na kolejnych etapach rozwoju, suplementację, diety roślinne u dzieci, żywienie wcześniaków oraz postępowanie dietetyczne w licznych chorobach pediatrycznych. Publikacja zawiera liczne tabele i ryciny ułatwiające wykorzystanie wiedzy w praktyce.
Książka podzielona jest na dwie główne części:
1. Żywienie dzieci zdrowych
• rozwój przewodu pokarmowego i potrzeby żywieniowe na kolejnych etapach życia,
• zalecenia dla niemowląt, dzieci przedszkolnych, szkolnych i nastolatków,
• suplementacja w okresie rozwojowym,
• żywienie dzieci aktywnych fizycznie,
• diety roślinne u dzieci (wegetariańskie, wegańskie)
2. Żywienie dzieci chorych
• żywienie wcześniaków,
• postępowanie dietetyczne w chorobach przewodu pokarmowego,
• alergie i nietolerancje pokarmowe, choroby metaboliczne,
• choroby endokrynologiczne, neurologiczne, onkologiczne,
• otyłość, zaburzenia odżywiania, programowanie wewnątrzmaciczne, profilaktyka próchnicy i inne istotne aspekty zdrowia dzieci w kontekście żywienia
Dla Zakładu Dietetyki Klinicznej książka ma szczególne znaczenie – współredaktorką naukową jest dr hab. n. med. i n. o zdr. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, a autorami wielu rozdziałów są pracownicy naszego Zakładu (m.in. dr hab. n med. i n o zdr. Anna Jeznach-Steinhagen, dr hab. n med. i n o zdr. Iwona Boniecka, mgr Paulina Gryz). Publikacja stanowi więc nie tylko wartościowe źródło wiedzy dla dietetyków, lekarzy, pielęgniarek, położnych i studentów, lecz także dowód aktywnego wkładu naszej kadry w rozwój dietetyki pediatrycznej w Polsce.