Demografia i epidemiologia żywieniowa II rok

2023/2024 II rok DEMOGRAFIA I EPIDEMIOLOGIA ŻYWIENIOWA

(II rok studia drugiego stopnia niestacjonarne)

ZAKŁAD DIETETYKI KLINICZNEJ
Ul. Ciołka 27
01-445 Warszawa
Kierownik: Prof. dr hab. Dorota Szostak - Węgierek
Osoba odpowiedzialna za nauczanie przedmiotu: Prof. dr hab. Dorota Szostak - Węgierek

Semestr zimowy Forma zaliczenia
WYKŁADY: 7
SEMINARIA: 10
Kształcenie bez nauczyciela: 53
ZALICZENIE

PUNKTY ECTS: 1

Zajęcia odbywają się z wykorzystaniem metod kształcenia na odległość

  1. Prof. dr hab. Dorota Szostak-Węgierek; wykład (14.10.2023) sobota godz. 12.00-15.45; Platforma MS Teams
    T1- Geneza, cele i zadania epidemiologii  jako dyscypliny naukowej i działalności praktycznej. T2- Omówienie niezbędnych podstaw epidemiologii ogólnej i demografii. T3-
    Ustalenie podstawowej terminologii. T4- Definicje, obszar działania, główne cele. T5-
    Podstawy demografii. T6- Terminologia. T7- Źródła danych o ludności. T8- Metody badań.
    T9- Współczynniki demograficzne. T10- Struktura ludności. T11- Teoria przejścia demograficznego. T12- Obecna sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie. T13-
    Prognozy demograficzne. T14- Współczesne normy żywienia, sposoby wykorzystania w ocenie sposobu żywienia osób indywidualnych i w grupie osób. T15- Możliwości i ograniczenia w interpretacji wyników oceny sposobu żywienia. T16- Źródła i przyczyny zmienności diety na poziomie osobniczym i w grupie osób. T17- Ocena aktywności fizycznej. T18-Typy badań wykorzystywane w epidemiologii żywieniowej: badania skriningowe, korelacyjne, kliniczno-kontrolne, kohortowe. T19- Cele stawiane przed nimi i możliwości interpretacyjne. T20- Określenie pojęcia  i  poznanie mierników zdrowia. T21-
    Zapoznanie ze współczynnikami charakteryzującymi stan zdrowia populacji polskiej i europejskiej. T22- Charakterystyka stanu zdrowia populacji polskiej na tle wskaźników  w innych krajach  europejskich. T23- Zróżnicowanie regionalne, nierówności w zdrowiu, związki z  charakterystyką demograficzną. T24-Biologiczne i biochemiczne markery jako wskaźniki spożycia wybranych składników odżywczych. T25- Definicja czynników ryzyka.
    T26- Kliniczne i subkliniczne objawy niedoborów i nadmiarów  składników odżywczych w diecie. Implikacje całkowitego spożycia energii w analizie wyników badań epidemiologicznych. T27- Genetyka w analizie wpływu diety na efekty zdrowotne. T28-
    Przykłady dużych żywieniowych badań epidemiologicznych. T29- Epidemiologia przewlekłych chorób dietozależnych, rola czynników żywieniowych w patogenezie, zapobieganiu i leczeniu. T30-Epidemiologia otyłości i innych chorób związanych  z żywnością i żywieniem (choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2, zespół metaboliczny).
  2. Dr hab. Iwona Traczyk; wykład (9.12.2023) sobota godz. 10.30-12.00 Platforma MS Teams
    T31-Programy  epidemiologiczne    ukierunkowane  na  badanie  związków  między  dietą  i rozwojem choroby, ze szczególnym uwzględnieniem skutecznych programów interwencyjnych realizowanych w kraju i na świecie. Osiągnięcia naukowe i praktyczne z zakresu epidemiologii i ich wpływ na historię czynników determinujących stan zdrowia społeczeństw. T32- System zbierania danych epidemiologicznych w kraju, przyszłe kierunki badań, użyteczne adresy www.
  3. Prof. dr hab. Dorota Szostak-Węgierek; seminarium piątek (3.11.2023 16.30-20.15 gr 2 i sobota 12.01.2024 16.00-19.45 gr 1) sala 10
    T33- Epidemiologia wybranych nowotworów. T34- Związek ryzyka nowotworów ze sposobem żywienia. T35- Spożycie żywności, energii i składnik ów odżywczych w Polsce. T36- Trendy,zagrożenia,  korzystne i niekorzystne  zmiany  diety.  T37-    Związki  ze  stanem  zdrowia,
    współczynnikami zgonów.    T38-Rola epidemiologii żywienia    w zdrowiu publicz nym. 
    T39-Wykorzystanie  wyników    badań    na    rzecz  poprawy  zdrowia    społeczeństwa:  w  promocji zdrowia, w prewencji pierwotnej, prewencji wtórnej i prewencji trzeciego stopnia.
  4. Dr hab. Iwona Traczyk; seminarium sobota (12.01.2024 8.00-11.45 gr 1, sala 105 i 12.00-15.45 gr 2, sala 10)
    T40- Planowanie żywieniowego badania epidemiologicznego.

LITERATURA:
Literatura obowiązkowa:

  1. Jędrychowski W. Podstawy epidemiologii. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego Kraków 2002, wyd.6
  2. Jędrychowski W. Epidemiologia w medycynie klinicznej i zdrowiu publicznym. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego Kraków 2010, wyd.1
  3. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Red. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewskla J. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH 2020
  4. Bzdęga J., Gębska-Kuczerowska A., Epidemiologia w zdrowiu publicznym, Wyd.Lek. PZWL,2010.
  5. Kwestionariusz do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych oraz procedura opracowania danych (KomPAN®): wersja polskojęzyczna - wydanie drugie. https://knozc.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=136:k…
  6. Przewodnik metodyczny badań sposobu żywienia. (red. Gronowska-Senger A.), Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk, Warszawa 2013
  7. Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowania (red. Bogdan Wojtyniak, Paweł Goryński). Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego- Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020 http://bazawiedzy.pzh.gov.pl/wydawnictwa

Literatura uzupełniająca:

  1. Willet W., Nutritional Epidemiology. Oxford Univ. Press. 2013
  2. Gibson RS. Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press 2005.