2023/2024 II rok DEMOGRAFIA I EPIDEMIOLOGIA ŻYWIENIOWA
(II rok studia drugiego stopnia niestacjonarne)
ZAKŁAD DIETETYKI KLINICZNEJ
Ul. Ciołka 27
01-445 Warszawa
Kierownik: Prof. dr hab. Dorota Szostak - Węgierek
Osoba odpowiedzialna za nauczanie przedmiotu: Prof. dr hab. Dorota Szostak - Węgierek
Semestr zimowy | Forma zaliczenia |
---|---|
WYKŁADY: 7 SEMINARIA: 10 Kształcenie bez nauczyciela: 53 |
ZALICZENIE
PUNKTY ECTS: 1 |
Zajęcia odbywają się z wykorzystaniem metod kształcenia na odległość
- Prof. dr hab. Dorota Szostak-Węgierek; wykład (14.10.2023) sobota godz. 12.00-15.45; Platforma MS Teams
T1- Geneza, cele i zadania epidemiologii jako dyscypliny naukowej i działalności praktycznej. T2- Omówienie niezbędnych podstaw epidemiologii ogólnej i demografii. T3-
Ustalenie podstawowej terminologii. T4- Definicje, obszar działania, główne cele. T5-
Podstawy demografii. T6- Terminologia. T7- Źródła danych o ludności. T8- Metody badań.
T9- Współczynniki demograficzne. T10- Struktura ludności. T11- Teoria przejścia demograficznego. T12- Obecna sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie. T13-
Prognozy demograficzne. T14- Współczesne normy żywienia, sposoby wykorzystania w ocenie sposobu żywienia osób indywidualnych i w grupie osób. T15- Możliwości i ograniczenia w interpretacji wyników oceny sposobu żywienia. T16- Źródła i przyczyny zmienności diety na poziomie osobniczym i w grupie osób. T17- Ocena aktywności fizycznej. T18-Typy badań wykorzystywane w epidemiologii żywieniowej: badania skriningowe, korelacyjne, kliniczno-kontrolne, kohortowe. T19- Cele stawiane przed nimi i możliwości interpretacyjne. T20- Określenie pojęcia i poznanie mierników zdrowia. T21-
Zapoznanie ze współczynnikami charakteryzującymi stan zdrowia populacji polskiej i europejskiej. T22- Charakterystyka stanu zdrowia populacji polskiej na tle wskaźników w innych krajach europejskich. T23- Zróżnicowanie regionalne, nierówności w zdrowiu, związki z charakterystyką demograficzną. T24-Biologiczne i biochemiczne markery jako wskaźniki spożycia wybranych składników odżywczych. T25- Definicja czynników ryzyka.
T26- Kliniczne i subkliniczne objawy niedoborów i nadmiarów składników odżywczych w diecie. Implikacje całkowitego spożycia energii w analizie wyników badań epidemiologicznych. T27- Genetyka w analizie wpływu diety na efekty zdrowotne. T28-
Przykłady dużych żywieniowych badań epidemiologicznych. T29- Epidemiologia przewlekłych chorób dietozależnych, rola czynników żywieniowych w patogenezie, zapobieganiu i leczeniu. T30-Epidemiologia otyłości i innych chorób związanych z żywnością i żywieniem (choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2, zespół metaboliczny). - Dr hab. Iwona Traczyk; wykład (9.12.2023) sobota godz. 10.30-12.00 Platforma MS Teams
T31-Programy epidemiologiczne ukierunkowane na badanie związków między dietą i rozwojem choroby, ze szczególnym uwzględnieniem skutecznych programów interwencyjnych realizowanych w kraju i na świecie. Osiągnięcia naukowe i praktyczne z zakresu epidemiologii i ich wpływ na historię czynników determinujących stan zdrowia społeczeństw. T32- System zbierania danych epidemiologicznych w kraju, przyszłe kierunki badań, użyteczne adresy www. - Prof. dr hab. Dorota Szostak-Węgierek; seminarium piątek (3.11.2023 16.30-20.15 gr 2 i sobota 12.01.2024 16.00-19.45 gr 1) sala 10
T33- Epidemiologia wybranych nowotworów. T34- Związek ryzyka nowotworów ze sposobem żywienia. T35- Spożycie żywności, energii i składnik ów odżywczych w Polsce. T36- Trendy,zagrożenia, korzystne i niekorzystne zmiany diety. T37- Związki ze stanem zdrowia,
współczynnikami zgonów. T38-Rola epidemiologii żywienia w zdrowiu publicz nym.
T39-Wykorzystanie wyników badań na rzecz poprawy zdrowia społeczeństwa: w promocji zdrowia, w prewencji pierwotnej, prewencji wtórnej i prewencji trzeciego stopnia. - Dr hab. Iwona Traczyk; seminarium sobota (12.01.2024 8.00-11.45 gr 1, sala 105 i 12.00-15.45 gr 2, sala 10)
T40- Planowanie żywieniowego badania epidemiologicznego.
LITERATURA:
Literatura obowiązkowa:
- Jędrychowski W. Podstawy epidemiologii. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego Kraków 2002, wyd.6
- Jędrychowski W. Epidemiologia w medycynie klinicznej i zdrowiu publicznym. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego Kraków 2010, wyd.1
- Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Red. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewskla J. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH 2020
- Bzdęga J., Gębska-Kuczerowska A., Epidemiologia w zdrowiu publicznym, Wyd.Lek. PZWL,2010.
- Kwestionariusz do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych oraz procedura opracowania danych (KomPAN®): wersja polskojęzyczna - wydanie drugie. https://knozc.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=136:k…
- Przewodnik metodyczny badań sposobu żywienia. (red. Gronowska-Senger A.), Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk, Warszawa 2013
- Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowania (red. Bogdan Wojtyniak, Paweł Goryński). Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego- Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020 http://bazawiedzy.pzh.gov.pl/wydawnictwa
Literatura uzupełniająca:
- Willet W., Nutritional Epidemiology. Oxford Univ. Press. 2013
- Gibson RS. Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press 2005.