Aktualnośći

Katedra Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Katedra i Klinika Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego

Zapraszają na kurs zorganizowany pod patronatem:

Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN

Polskiego Towarzystwa Nefrologicznego



Żywienie w przewlekłej chorobie nerek



22.11.2024 GUMed, ul Dębinki 7, budynek nr 1, I piętro sala 216



REJESTRACJA na kurs: anna.choinska@gumed.edu.pl



8.30- 9.00 Przewlekła choroba nerek PChN : definicja, objawy, leczenie Magdalena Jankowska

9.00- 9.30 Definicja i leczenie niedożywienia w PChN, żywienie kliniczne u pacjentów z uszkodzeniem nerek Sylwia Małgorzewicz

9.30-10.00 PRZERWA

10.00-10.30 Rola diety w okresie leczenia zachowawczego PChN z uwzględnieniem leczenia otyłości Paulina Borek-Trybała

10.30 -11.00 Nowości w żywieniu na dializie Małgorzata Kaczkan

11.00-11.30 Żywienie po przeszczepieniu nerki Magdalena Jankowska

11.30-12.00 PRZERWA

DIETA NISKOBIAŁKOWA

12.00-12.30 Zastosowanie diety niskobiałkowej w praktyce klinicznej Magdalena Jankowska

12.30-13.00 Program lekowy Choroby nerek Sylwia Małgorzewicz

13.30-14.00 Rola dietetyka w prowadzeniu diety niskobiałkowej Paulina Borek-Trybała

14.00-15.00 Praktyczne aspekty terapii żywieniowej (warsztaty w pracowni komputerowej, omówienie przypadków) Małgorzata Kaczkan

TEST zaliczający kurs

 


 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szanowni Państwo!

Jedyna taka, skupiona wyłącznie na żywieniu klinicznym w onkologii konferencja "Trendy i nowości w żywieniu klinicznym w onkologii" odbędzie się 30.06.2023 w formule hybrydowej w Warszawie, w Narodowym Instytucie Onkologii.

Plejada najlepszych wykładowców! 

"Gorące" i kontrowersyjne tematy: m.in. Akkermansia, inkretyny, dieta ketogeniczna, NNKT omegą-3, cynk i likopen oraz nowe zalecenia żywieniowe w onkologii i sesja poświęcona rakowi trzustki staną się inspiracja dla Państwa codziennej pracy klinicznej.

https://med-space.pl/wydarzenie/353/nowosci-i-trendy-w-zywieniu-klinicz…;

Serdecznie zapraszamy!

dr n. med. Aleksandra Kapała

Kierownik Kliniki Diagnostyki Onkologicznej, Kardioonkologii i Medycyny Paliatywnej 

Kierownik Działu Żywienia Klinicznego                

tel. 48 22 546 2242 lub  48 661643519  

Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie

Państwowy Instytut Badawczy 

ul. W.K. Roentgena 5, 02-781 Warszawa


Szanowni Państwo,

Zapraszamy Państwa do udziału w spotkaniu organizowanym przez Zakład Dietetyki Klinicznej oraz Zakład Edukacji i Badań w Naukach o Zdrowiu Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na temat cukrów zawartych w owocach i ich przetworach.

Szczegółowe informacje znajdą Państwo w Zaproszeniu


Szanowni Państwo, 

serdecznie zapraszam do udziału w XII konferencji naukowo-szkoleniowej w Gdyni w załączeniu (poniżej) przesyłam  plan spotkania

Zapraszam również  na stronę www.konferencjagdynia.pl

Pozdrawiam

Sylwia Małgorzewicz

Zaproszenie na konferencję "Żywienie kliniczne w praktyce"


Szanowni Państwo, mamy przyjemność powiadomić, że podczas XXII Zjazdu i XXXIV Międzynarodowej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej POLSPEN, które odbędą się 29-30 maja 2020 on-line, będzie miała miejsce sesja naszej Sekcji Dietetyki Medycznej

Serdecznie zapraszamy!

Piątek 29 maja 2020 14.15-15.15

Nowości w dietetyce w pigułce

Prowadząca: dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek, Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Mikrobiota i żywienie w zaburzeniach osi jelito-mózg

Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka, Pomorski Uniwersytet Medyczny

Stosowanie probiotyków w zaburzeniach osi jelitowo-wątrobowej i w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby

Prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska, Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Związek między poziomem kwasu moczowego, dietą  i  ryzykiem  sercowo-nerkowym

Prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz, Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Gdański Uniwersytet Medyczny

Rola witaminy K w kalcyfikacji naczyń krwionośnych

Dr n. o zdr. Edyta Wernio, Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Gdański Uniwersytet Medyczny

https://polspen.pl/assets/public/zjazdy/xxii-zjazd/2020-xxii-zjazd-pols…;


Serdecznie zapraszamy do udziału w  XI konferencji naukowo-szkoleniowej dotyczącej żywienia klinicznego W tym roku tematem przewodnim będzie immunożywienie. Konferencja odbędzie się 25.04.2020 roku w Parku Naukowo-Technologicznym  w Gdyni, pod patronatem JM Rektora GUMed oraz Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).

Konferencja będzie  miejscem do dyskusji  pomiędzy  specjalistami z różnych dziedzin – lekarzami, dietetykami, pielęgniarkami oraz  farmaceutami strona  konferencji to: www.konferencjagdynia.pl


Zapraszamy na konferencję organizowaną przez Gdański Uniwersytet Medyczny

Konferencja psychodietetyka 

Obraz
konferencja_psychodietetyka

W dniach 13-15 czerwca 2019 odbył się w Jachrance XXI Zjazd Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Podczas konferencji Sekcja Dietetyki Medycznej POLSPEN  tradycyjnie zorganizowała sesję poświęconą dietetyce:

Sesja: Gorące tematy w dietetyce

Przewodniczący: dr hab. Dorota Szostak-Węgierek, prof. Kalliopi Anna Poulia, dr hab. Iwona Traczyk

Nutritional needs and considerations for the hospitalized older adult

Prof. Kalliopi Anna Poulia

Laiko General Hospital of Athens, Greece

Dieta wegetariańska u osób w wieku podeszłym - korzyści i zagrożenia

Dr hab. Dariusz Włodarek

Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie

Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej

Mgr Monika Ziętarska, prof. Sylwia Małgorzewicz

Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny

Wpływ mikrobiomu na procesy metaboliczne w otyłości

Prof. Lucyna Ostrowska

Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku


W dniach 14-16 czerwca 2018 odbędzie się XX Zjazd Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) w Jachrance. Podczas konferencji Sekcja Dietetyki Medycznej POLSPEN  tradycyjnie organizuje sesję poświęconą dietetyce:

Sesja: Co nowego w dietetyce?

Przewodniczący:  Dr hab. Dorota Szostak-Węgierek, dr Danuta Gajewska, dr Aleksandra Kapała

Czy już możemy tworzyć profile metaboliczne i indywidualizować dietę?

Prof. Lucyna Ostrowska

Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Indeks zapalny diety a choroby cywilizacyjne.

Prof. Sylwia MałgorzewiczKatedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny

Terapia dietetyczna w cukrzycy ciężarnych.

Dr hab. Dariusz Włodarek

Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie.

Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN.

Dr hab. Dorota Szostak-Węgierek

Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Co ma wspólnego siła uścisku ręki z zaburzeniami połykania?

Dr Magdalena Milewska

Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Serdecznie zapraszamy!


Szanowni Państwo!

Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w VII edycji szkolenia Podstawy żywienia klinicznego w onkologii. Szkolenie skierowane jest do lekarzy różnych specjalności, dietetyków, farmaceutów i pielęgniarek, którzy na co dzień opiekują się pacjentem onkologicznym. Żywienie kliniczne to dzisiaj pełnoprawny element terapii, bez którego leczenie onkologiczne jest trudne bądź nawet niemożliwe. Tematyka zawarta w szkoleniu jasno i przejrzyście opisuje poszczególne kroki interwencji żywieniowej - od dietetyki, przez żywienie dojelitowe, po żywienie pozajelitowe i leki antykachektyczne. Nowością w tym roku są wykłady farmaceuty na temat interakcji między cytostatykami i żywieniem pozajelitowym. Szkolenie kończy się dyskusją przypadków z naszej codziennej pracy klinicznej.

Szkolenie dla pracowników CO-I jest bezpłatne.

Wszystkie szczegóły wydarzenia i obowiązkowa rejestracja na stronie: www.zywieniewonkologii-warszawa.pl

Serdecznie zapraszam!

Przewodnicząca Szpitalnego Zespołu ds. Żywienia CO-I w Warszawie

Dział Żywienie Kliniczne

Przewodnicząca Sekcji Onkologii Klinicznej

Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu

Aleksandra Kapała