Aktualnośći

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szanowni Państwo!
Jedyna taka, skupiona wyłącznie na żywieniu klinicznym w onkologii konferencja "Trendy i nowości w żywieniu klinicznym w onkologii" odbędzie się 30.06.2023 w formule hybrydowej w Warszawie, w Narodowym Instytucie Onkologii.
Plejada najlepszych wykładowców! 
"Gorące" i kontrowersyjne tematy: m.in. Akkermansia, inkretyny, dieta ketogeniczna, NNKT omegą-3, cynk i likopen oraz nowe zalecenia żywieniowe w onkologii i sesja poświęcona rakowi trzustki staną się inspiracja dla Państwa codziennej pracy klinicznej.
https://med-space.pl/wydarzenie/353/nowosci-i-trendy-w-zywieniu-klinicz… 

Serdecznie zapraszamy!

dr n. med. Aleksandra Kapała
Kierownik Kliniki Diagnostyki Onkologicznej, Kardioonkologii i Medycyny Paliatywnej 
Kierownik Działu Żywienia Klinicznego                
tel. 48 22 546 2242 lub  48 661643519  
Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie
Państwowy Instytut Badawczy 
ul. W.K. Roentgena 5, 02-781 Warszawa


Szanowni Państwo,

Zapraszamy Państwa do udziału w spotkaniu organizowanym przez Zakład Dietetyki Klinicznej oraz Zakład Edukacji i Badań w Naukach o Zdrowiu Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na temat cukrów zawartych w owocach i ich przetworach.
Szczegółowe informacje znajdą Państwo w Zaproszeniu


Szanowni Państwo, 
serdecznie zapraszam do udziału w XII konferencji naukowo-szkoleniowej w Gdyni w załączeniu (poniżej) przesyłam  plan spotkania
Zapraszam również  na stronę www.konferencjagdynia.pl
Pozdrawiam
Sylwia Małgorzewicz

Zaproszenie na konferencję "Żywienie kliniczne w praktyce"


Szanowni Państwo, mamy przyjemność powiadomić, że podczas XXII Zjazdu i XXXIV Międzynarodowej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej POLSPEN, które odbędą się 29-30 maja 2020 on-line, będzie miała miejsce sesja naszej Sekcji Dietetyki Medycznej

Serdecznie zapraszamy!
Piątek 29 maja 2020 14.15-15.15

Nowości w dietetyce w pigułce
Prowadząca: dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek, Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Mikrobiota i żywienie w zaburzeniach osi jelito-mózg
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka, Pomorski Uniwersytet Medyczny

Stosowanie probiotyków w zaburzeniach osi jelitowo-wątrobowej i w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby
Prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska, Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Związek między poziomem kwasu moczowego, dietą  i  ryzykiem  sercowo-nerkowym
Prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz, Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Gdański Uniwersytet Medyczny

Rola witaminy K w kalcyfikacji naczyń krwionośnych
Dr n. o zdr. Edyta Wernio, Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Gdański Uniwersytet Medyczny
https://polspen.pl/assets/public/zjazdy/xxii-zjazd/2020-xxii-zjazd-pols… 


Serdecznie zapraszamy do udziału w  XI konferencji naukowo-szkoleniowej dotyczącej żywienia klinicznego W tym roku tematem przewodnim będzie immunożywienie. Konferencja odbędzie się 25.04.2020 roku w Parku Naukowo-Technologicznym  w Gdyni, pod patronatem JM Rektora GUMed oraz Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).

Konferencja będzie  miejscem do dyskusji  pomiędzy  specjalistami z różnych dziedzin – lekarzami, dietetykami, pielęgniarkami oraz  farmaceutami strona  konferencji to: www.konferencjagdynia.pl


Zapraszamy na konferencję organizowaną przez Gdański Uniwersytet Medyczny
Konferencja psychodietetyka 

Obraz
konferencja_psychodietetyka

W dniach 13-15 czerwca 2019 odbył się w Jachrance XXI Zjazd Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Podczas konferencji Sekcja Dietetyki Medycznej POLSPEN  tradycyjnie zorganizowała sesję poświęconą dietetyce:

Sesja: Gorące tematy w dietetyce
Przewodniczący: dr hab. Dorota Szostak-Węgierek, prof. Kalliopi Anna Poulia, dr hab. Iwona Traczyk
Nutritional needs and considerations for the hospitalized older adult
Prof. Kalliopi Anna Poulia
Laiko General Hospital of Athens, Greece

Dieta wegetariańska u osób w wieku podeszłym - korzyści i zagrożenia
Dr hab. Dariusz Włodarek
Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie

Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej
Mgr Monika Ziętarska, prof. Sylwia Małgorzewicz
Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny

Wpływ mikrobiomu na procesy metaboliczne w otyłości
Prof. Lucyna Ostrowska
Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku


W dniach 14-16 czerwca 2018 odbędzie się XX Zjazd Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) w Jachrance. Podczas konferencji Sekcja Dietetyki Medycznej POLSPEN  tradycyjnie organizuje sesję poświęconą dietetyce:

Sesja: Co nowego w dietetyce?
Przewodniczący:  Dr hab. Dorota Szostak-Węgierek, dr Danuta Gajewska, dr Aleksandra Kapała
Czy już możemy tworzyć profile metaboliczne i indywidualizować dietę?

Prof. Lucyna Ostrowska
Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

Indeks zapalny diety a choroby cywilizacyjne.
Prof. Sylwia MałgorzewiczKatedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny

Terapia dietetyczna w cukrzycy ciężarnych.
Dr hab. Dariusz Włodarek
Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie.

Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN.
Dr hab. Dorota Szostak-Węgierek

Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Co ma wspólnego siła uścisku ręki z zaburzeniami połykania?

Dr Magdalena Milewska
Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Serdecznie zapraszamy!


Szanowni Państwo!

Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w VII edycji szkolenia Podstawy żywienia klinicznego w onkologii. Szkolenie skierowane jest do lekarzy różnych specjalności, dietetyków, farmaceutów i pielęgniarek, którzy na co dzień opiekują się pacjentem onkologicznym. Żywienie kliniczne to dzisiaj pełnoprawny element terapii, bez którego leczenie onkologiczne jest trudne bądź nawet niemożliwe. Tematyka zawarta w szkoleniu jasno i przejrzyście opisuje poszczególne kroki interwencji żywieniowej - od dietetyki, przez żywienie dojelitowe, po żywienie pozajelitowe i leki antykachektyczne. Nowością w tym roku są wykłady farmaceuty na temat interakcji między cytostatykami i żywieniem pozajelitowym. Szkolenie kończy się dyskusją przypadków z naszej codziennej pracy klinicznej.

Szkolenie dla pracowników CO-I jest bezpłatne.

Wszystkie szczegóły wydarzenia i obowiązkowa rejestracja na stronie: www.zywieniewonkologii-warszawa.pl

Serdecznie zapraszam!
Przewodnicząca Szpitalnego Zespołu ds. Żywienia CO-I w Warszawie
Dział Żywienie Kliniczne
Przewodnicząca Sekcji Onkologii Klinicznej
Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
Aleksandra Kapała