Narodowy Program Zdrowia

Obraz
npz

Warszawski Uniwersytet Medyczny w latach 2017-2020 realizował na zlecenie Ministra Zdrowia trzy projekty badawcze w ramach Narodowego Programu Zdrowia – Cel Operacyjny nr 1: Poprawa sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej społeczeństwa. Zadanie obejmowało przeprowadzenie kompleksowych badań epidemiologicznych dotyczących sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej w następujących grupach docelowych:

  • osoby dorosłe,
  • osoby w wieku podeszłym,
  • osoby przebywające w jednostkach całodobowego pobytu.

Projekty realizowane były przez Zakład Profilaktyki Zagrożeń Środowiskowych i Alergologii przy współpracy z Zakładem Dietetyki Klinicznej oraz Zakładem Żywienia Człowieka. 

Pracami kierował prof. Bolesław Samoliński.

Szczegółowe informacje na temat projektu znajdują się na stronie: https://dieta.wum.edu.pl/

Zadanie finansowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.

 

W ramach Celu Operacyjnego NPZ 1: ”Poprawa sposobu  żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej społeczeństwa” Zakład Dietetyki Klinicznej współpracował także z Zakładem Epidemiologii i Biostatystyki Instytutu Matki i Dziecka w realizacji projektu „Przeprowadzenie kompleksowych badań epidemiologicznych dotyczących sposobu żywienia i stanu odżywienia kobiet ciężarnych wraz z identyfikacją czynników ryzyka zaburzeń odżywiania, oceną poziomu aktywności fizycznej, poziomu wiedzy żywieniowej oraz występowania nierówności w zdrowiu”.

Pracami kierowała prof. dr hab. n. o zdr. Katarzyna Szamotulska.