• Powiększ
  • Pomniejsz
  • Normalny

Current Size: 100%

Dietetyka pediatryczna

PLAN ZAJĘĆ, doc,14 KB

Wykłady Dietetyka Pediatryczna

  1. Odrębności fizjologiczne wieku rozwojowego 
  2. Stan odżywienia dzieci – sposoby oceny 
  3. Niedożywienie u dzieci
  4. Nadmiar masy ciała u dzieci (nadwaga, otyłość) – metody oceny
  5. Programowanie żywieniowe
  6. Podstawy prawidłowego żywienia niemowląt  zdrowych - wprowadzenie
  7. Karmienie naturalne
  8. Żywienie sztuczne - schemat postępowania
  9. Żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci – wartość odżywcza, jakość zdrowotna preparatów zastępujących mleko kobiece
  10. Żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci – wartość odżywcza, jakość zdrowotna innych środków spożywczych niż preparaty zastępujące mleko kobiece
  11. Zasady żywienia dzieci w wieku 1 – 3 lat
  12. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym
  13. Żywienie dzieci w wieku szkolnym
  14. Żywienie w okresie wczesnego dzieciństwa a choroby w wieku dojrzałym – profilaktyka
  15. Niekonwencjonalne sposoby postępowania żywieniowego u dzieci (diety wegetariańskie)
  16. Modele bezpiecznego żywienia dzieci i młodzieży podstawą zdrowia
  17. Modele bezpiecznego żywienia dzieci i młodzieży – profilaktyka otyłości
  18. Leczenie żywieniowe w chorobach układu pokarmowego u dzieci (biegunki, nieswoiste zapalenia jelit)
  19. Choroby układu pokarmowego u dzieci (choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zespół jelita drażliwego – patomechanizm, diagnostyka, leczenie, w tym żywieniowe)
  20. Leczenie żywieniowe w chorobach układu pokarmowego u dzieci (choroby wątroby)
  21. Żywienie w chorobach trzustki. Mukowiscydoza
  22. Leczenie dietetyczne w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
  23. Leczenie dietetyczne w alergii na białka mleka krowiego
  24. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach przemiany aminokwasów (fenyloketonuria)
  25. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach przemiany węglowodanów (cukrzyca)
  26. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach przemiany tłuszczu (hiperlipidemie)
  27. Zasady postępowania dietetycznego w otyłości
  28. Jakie witaminy i składniki mineralne należy suplementować w populacji wieku rozwojowego? - nowe standardy medyczne
  29. Bezpieczeństwo i wskazania do stosowania suplementów diety, w tym probiotyków u niemowląt, dzieci, kobiet ciężąrnych i karmiących
  30. Dlaczego prawidłowe żywienie dzieci jest problemem?