Aktualności
Szanowni Państwo,
serdecznie zapraszam do udziału w XII konferencji naukowo-szkoleniowej w Gdyni
w załączeniu (poniżej) przesyłam plan spotkania
Zapraszam również na stronę www
Pozdrawiam
Sylwia Małgorzewicz
Zaproszenie na konferencję "Żywienie kliniczne w praktyce" 93,3 KB
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szanowni Państwo, mamy przyjemność powiadomić, że podczas XXII Zjazdu i XXXIV Międzynarodowej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej POLSPEN, które odbędą się 29-30 maja 2020 on-line, będzie miała miejsce sesja naszej Sekcji Dietetyki Medycznej
Serdecznie zapraszamy!
Piątek 29 maja 2020 14.15-15.15
Nowości w dietetyce w pigułce
Prowadząca: dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek, Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Mikrobiota i żywienie w zaburzeniach osi jelito-mózg
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka, Pomorski Uniwersytet Medyczny
Stosowanie probiotyków w zaburzeniach osi jelitowo-wątrobowej i w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby
Prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska, Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
Związek między poziomem kwasu moczowego, dietą i ryzykiem sercowo-nerkowym
Prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz, Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Gdański Uniwersytet Medyczny
Rola witaminy K w kalcyfikacji naczyń krwionośnych
Dr n. o zdr. Edyta Wernio, Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Gdański Uniwersytet Medyczny
https://polspen.pl/assets/public/zjazdy/xxii-zjazd/2020-xxii-zjazd-polspen-program-zjazdu.pdf
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Serdecznie zapraszamy do udziału w XI konferencji naukowo-szkoleniowej dotyczącej żywienia klinicznego W tym roku tematem przewodnim będzie immunożywienie. Konferencja odbędzie się 25.04.2020 roku w Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni, pod patronatem JM Rektora GUMed oraz Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).
Konferencja będzie miejscem do dyskusji pomiędzy specjalistami z różnych dziedzin – lekarzami, dietetykami, pielęgniarkami oraz farmaceutami
strona konferencji to: www.konferencjagdynia.pl
----------------------------------------------------------------------------------
Zapraszamy na konferencję organizowaną przez Gdański Uniwersytet Medyczny
W dniach 13-15 czerwca 2019 odbył się w Jachrance XXI Zjazd Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Podczas konferencji Sekcja Dietetyki Medycznej POLSPEN tradycyjnie zorganizowała sesję poświęconą dietetyce:
Sesja: Gorące tematy w dietetyce
Przewodniczący: dr hab. Dorota Szostak-Węgierek, prof. Kalliopi Anna Poulia, dr hab. Iwona Traczyk
- Nutritional needs and considerations for the hospitalized older adult
Prof. Kalliopi Anna Poulia
Laiko General Hospital of Athens, Greece
- Dieta wegetariańska u osób w wieku podeszłym - korzyści i zagrożenia
Dr hab. Dariusz Włodarek
Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie
- Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej
Mgr Monika Ziętarska, prof. Sylwia Małgorzewicz
Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny
- Wpływ mikrobiomu na procesy metaboliczne w otyłości
Prof. Lucyna Ostrowska
Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
W dniach 14-16 czerwca 2018 odbędzie się XX Zjazd Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) w Jachrance. Podczas konferencji Sekcja Dietetyki Medycznej POLSPEN tradycyjnie organizuje sesję poświęconą dietetyce:
Sesja: Co nowego w dietetyce?
Przewodniczący: Dr hab. Dorota Szostak-Węgierek, dr Danuta Gajewska, dr Aleksandra Kapała
Czy już możemy tworzyć profile metaboliczne i indywidualizować dietę?
Prof. Lucyna Ostrowska
Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
Indeks zapalny diety a choroby cywilizacyjne.
Prof. Sylwia Małgorzewicz
Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny
Terapia dietetyczna w cukrzycy ciężarnych.
Dr hab. Dariusz Włodarek
Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie.
Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN.
Dr hab. Dorota Szostak-Węgierek
Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Co ma wspólnego siła uścisku ręki z zaburzeniami połykania?
Dr Magdalena Milewska
Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Serdecznie zapraszamy!
Szanowni Państwo!
Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w VII edycji szkolenia Podstawy żywienia klinicznego w onkologii. Szkolenie skierowane jest do lekarzy różnych specjalności, dietetyków, farmaceutów i pielęgniarek, którzy na co dzień opiekują się pacjentem onkologicznym. Żywienie kliniczne to dzisiaj pełnoprawny element terapii, bez którego leczenie onkologiczne jest trudne bądź nawet niemożliwe. Tematyka zawarta w szkoleniu jasno i przejrzyście opisuje poszczególne kroki interwencji żywieniowej - od dietetyki, przez żywienie dojelitowe, po żywienie pozajelitowe i leki antykachektyczne. Nowością w tym roku są wykłady farmaceuty na temat interakcji między cytostatykami i żywieniem pozajelitowym. Szkolenie kończy się dyskusją przypadków z naszej codziennej pracy klinicznej.
Uprzejmie proszę o przekazanie tej informacji i zaproszenia zainteresowanym Koleżankom i Kolegom w Państwa Klinikach i przeczytanie powyższego zaproszenia na odprawach. Szkolenie dla pracowników CO-I jest bezpłatne.
Wszystkie szczegóły wydarzenia i obowiązkowa rejestracja na stronie: www.zywieniewonkologii-warszawa.pl
Serdecznie zapraszam!
Przewodnicząca Szpitalnego Zespołu ds. Żywienia CO-I w Warszawie
Dział Żywienie Kliniczne
Przewodnicząca Sekcji Onkologii Klinicznej
Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
Aleksandra Kapała
PROGRAM SZKOLENIA"PODSTAWY ŻYWIENIA KLINICZNEGO W ONKOLOGII”