• Powiększ
  • Pomniejsz
  • Normalny

Current Size: 100%

Aktualności

Serdecznie zapraszamy do udziału w  XI konferencji naukowo-szkoleniowej dotyczącej żywienia klinicznego W tym roku tematem przewodnim będzie immunożywienie. Konferencja odbędzie się 25.04.2020 roku w Parku Naukowo-Technologicznym  w Gdyni, pod patronatem JM Rektora GUMed oraz Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).

Konferencja będzie  miejscem do dyskusji  pomiędzy  specjalistami z różnych dziedzin – lekarzami, dietetykami, pielęgniarkami oraz  farmaceutami

strona  konferencji to: www.konferencjagdynia.pl

----------------------------------------------------------------------------------

Zapraszamy na konferencję organizowaną przez Gdański Uniwersytet Medyczny

Konferencja psychodietetyka 

W dniach 13-15 czerwca 2019 odbył się w Jachrance XXI Zjazd Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Podczas konferencji Sekcja Dietetyki Medycznej POLSPEN  tradycyjnie zorganizowała sesję poświęconą dietetyce:

Sesja: Gorące tematy w dietetyce

Przewodniczący: dr hab. Dorota Szostak-Węgierek, prof. Kalliopi Anna Poulia, dr hab. Iwona Traczyk

  1. Nutritional needs and considerations for the hospitalized older adult

Prof. Kalliopi Anna Poulia

Laiko General Hospital of Athens, Greece

  1. Dieta wegetariańska u osób w wieku podeszłym - korzyści i zagrożenia

Dr hab. Dariusz Włodarek

Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie

  1. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej

Mgr Monika Ziętarska, prof. Sylwia Małgorzewicz

Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki, Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny

  1. Wpływ mikrobiomu na procesy metaboliczne w otyłości

Prof. Lucyna Ostrowska

Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

 

 

W dniach 14-16 czerwca 2018 odbędzie się XX Zjazd Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) w Jachrance. Podczas konferencji Sekcja Dietetyki Medycznej POLSPEN  tradycyjnie organizuje sesję poświęconą dietetyce:

 

Sesja: Co nowego w dietetyce?

Przewodniczący:  Dr hab. Dorota Szostak-Węgierek, dr Danuta Gajewska, dr Aleksandra Kapała

 

Czy już możemy tworzyć profile metaboliczne i indywidualizować dietę?

Prof. Lucyna Ostrowska

Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

 

Indeks zapalny diety a choroby cywilizacyjne.

Prof. Sylwia Małgorzewicz

Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny

 

Terapia dietetyczna w cukrzycy ciężarnych.

Dr hab. Dariusz Włodarek

Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie.

 

Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN.

Dr hab. Dorota Szostak-Węgierek

Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

 

Co ma wspólnego siła uścisku ręki z zaburzeniami połykania?

Dr Magdalena Milewska

Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

 

Serdecznie zapraszamy!

 

 

Szanowni Państwo!

Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w VII edycji szkolenia Podstawy żywienia klinicznego w onkologii. Szkolenie skierowane jest do lekarzy różnych specjalności, dietetyków, farmaceutów i pielęgniarek, którzy na co dzień opiekują się pacjentem onkologicznym. Żywienie kliniczne to dzisiaj pełnoprawny element terapii, bez którego leczenie onkologiczne jest trudne bądź nawet niemożliwe. Tematyka zawarta w szkoleniu jasno i przejrzyście opisuje poszczególne kroki interwencji żywieniowej - od dietetyki, przez żywienie dojelitowe, po żywienie pozajelitowe i leki antykachektyczne. Nowością w tym roku są wykłady farmaceuty na temat interakcji między cytostatykami i żywieniem pozajelitowym. Szkolenie kończy się dyskusją przypadków z naszej codziennej pracy klinicznej.

Uprzejmie proszę o przekazanie tej informacji i zaproszenia zainteresowanym Koleżankom i Kolegom w Państwa Klinikach i przeczytanie powyższego zaproszenia na odprawach. Szkolenie dla pracowników CO-I jest bezpłatne.

Wszystkie szczegóły wydarzenia i obowiązkowa rejestracja na stronie: www.zywieniewonkologii-warszawa.pl

Serdecznie zapraszam!

Przewodnicząca Szpitalnego Zespołu ds. Żywienia CO-I w Warszawie
Dział Żywienie Kliniczne
Przewodnicząca Sekcji Onkologii Klinicznej
Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
Aleksandra Kapała

PROGRAM SZKOLENIA"PODSTAWY ŻYWIENIA KLINICZNEGO W ONKOLOGII”