• Powiększ
  • Pomniejsz
  • Normalny

Current Size: 100%

Materiały dodatkowe

  • Polecamy lekturę książki "Żywienie Osób Starszych. Rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN" opracowanej pod redakcją: dr hab n. o zdr. Doroty Szostak-Węgierek; autorzy: dr n. med. Boniecka I, dr n. med. Chomiuk T., dr n. med. Jeznach-Steinhagen A.,  prof. dr hab. n. med. Małgorzewicz S., prof. dr hab. n. med. Mamcarz A., , dr n. o zdr. Milewska M., dr hab. n. o zdr. Szostak-Węgierek D.,  dr n. o zdr. Wernio E, dr hab. inż., lek. Włodarek D.

okładka Żywienie Osób Starszych

Publikacja porusza wiele aktualnych zagadnień dotyczących żywienia osób w podeszłym wieku.

Szczegóły w poniższym spisie treści:

Spis tresci Żywienie Osób Starszych" 494 kB

  • Polecamy lekturę książki "Żywienie kliniczne. Praktyczne zagadnienia" pod redakcją prof. Sylwii Małgorzewicz

Żywienie kliniczne

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • Zachęcamy do przeczytania materiałów opracowanych przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
  1. https://ncez.pl/abc-zywienia-/co-kryje-etykieta/swiadomosc-konsumenta-w-swietle-raportu-efsa
  2. https://ncez.pl/abc-zywienia-/co-kryje-etykieta/innowacyjny-sposob-etykietowania-produktow-
  3. https://ncez.pl/abc-zywienia-/fakty-i-mity/dieta-polakow-a-zalecenia-----za-tlusto--za-slono--za-slodko-
  4. https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/bezpieczenstwo-zywnosci-----podstawowe-zagadnienia--aktualne-zagrozenia
  5. https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/normy-zywienia-czlowieka-----podstawa-zalecen-zdrowej-diety
  6. https://ncez.pl/zywienie-w-placowkach-edukacyjnych/zywienie-w-przedszkolach-i-szkolach/interpretacja-zapisow-rozporzadzenia-ministra-zdrowia-w-odniesieniu-do-zasad-prawidlowego-zywienia-nowej-piramidy-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy
  7. https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/zywnosc-zrodlem-skladnikow-odzywczych-a-koniecznosc-reformulacji
  8. https://ncez.pl/informacje-dla-producentow-zywnosci/informacje-ogolne/zywienie-szpitalne-a-zasady-zdrowego-zywienia
  9. https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/zywnosc-zrodlem-skladnikow-odzywczych-a-koniecznosc-reformulacji
  10. https://ncez.pl/abc-zywienia-/co-kryje-etykieta/zywnosc-w-swietle-etykiet-okiem-konsumenta

  • Polecamy lekturę ;  „Instrumentalne metody badania zaburzeń połykania” Atlas z materiałem video; autorzy: B. Jamróz, J. Chmielewska Walczak, Magdalena Milewska

 

  • Serdecznie zapraszamy do lektury wywiadu z Panią dr hab. Dorotą Szostak-Węgierek - kierownikiem Zakładu Dietetyki Klinicznej Wydziału Nauki o Zdrowiu WUM na temat stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto. Tekst opublikowany został na stronie Medycyny Praktycznej: 

https://www.mp.pl/pacjent/endokrynologia/aktualnosci/200468,dieta-bezglutenowa-w-chorobie-hashimoto

 

  • Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).  Postępy Żywienia Klinicznego 2018,14(2),33-47. 

           STANOWISKO POLSPEN, PDF, 762 KB

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • The wrong white crystals: not salt but sugar as aetiological in hypertension and cardiometabolic disease

http://openheart.bmj.com/content/openhrt/1/1/e000167.full.pdf

 

  • Rola diety w kontroli choroby próchnicowej. Stanowisko grupy roboczej ds. zapobiegania próchnicy w populacji osób dorosłych.

http://www.nstomatologia.pl/wp-content/uploads/2018/03/ns_2017_213-218.pdf

 

  • Stanowisko polskich ekspertów dotyczące zasad żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie zapobiegania chorobie próchnicowej.

http://www.nstomatologia.pl/wp-content/uploads/2015/07/ns_2015_081-090.pdf

 

  • 2018 Physical Activity Guidelines. Advisory Committee Scientific Report

https://health.gov/paguidelines/second-edition/report/pdf/PAG_Advisory_Committee_Report.pdf

 

  • Dietary Fats and Cardiovascular Disease. A Presidential Advisory From the American Heart Association. Circulation 2017

http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/06/15/CIR.0000000000000510

 

  • 2017 ACC/AHA/AAPA/ABC/ACPM/AGS/APhA/ASH/ASPC/NMA/PCNA Guideline for the Prevention, Detection, Evaluation, and Management  of High Blood Pressure in Adults

http://hyper.ahajournals.org/content/early/2017/11/10/HYP.0000000000000065

 

  • Polskie Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia

http://www.pfp.edu.pl/

http://www.pfp.edu.pl/wytyczne.html

 

  • 2016 ESC/EAS Guidelines for the Management of Dyslipidemias

https://academic.oup.com/eurheartj/article/37/39/2999/2414995

 

  • 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention and clinical practice

https://academic.oup.com/eurheartj/article/37/29/2315/1748952

 

  • ESPEN guideline clinical nutrtion in neurology

http://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(17)30318-7/fulltext#sec6.1

 

  • Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2017

https://cukrzyca.info.pl/zalecenia_kliniczne/zalecenia_kliniczne_dotyczace_postepowania_u_chorych_na_cukrzyce_2017

 

  • Normy żywienia dla populacji Polski 2017

https://ncez.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/normy-zywienia-2017

 

  • Zachęcamy do przeczytania książki "Dieta DASH w teorii i zastosowaniu" autorstwa mgr Aleksandry Cichockiej, członkini Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN. Publikacja uwzględnia rekomendacje Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiego Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia oraz norm Instytutu Żywności i Żywienia.