Jesteś tutaj

Dla Studentów

Katedra Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz

Katedra i Klinika Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego

Zapraszają na kurs zorganizowany pod patronatem:

Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN

Polskiego Towarzystwa Nefrologicznego

 

Żywienie w przewlekłej chorobie nerek

 

16.11.2018 Gdańsk, ul Dębinki 7 budynek nr 1, II piętro sala 216

 

ZGŁOSZENIA drogą elektroniczną na adres email: anna.choinska@gumed.edu.pl

 

Program szczegółowy

 

8.30 - 9.00 Przewlekła choroba nerek PChN  -  definicja, objawy, leczenie Magdalena Jankowska

9.00- 9.30 Definicja i przyczyny niedożywienia w PChN, ocena stanu odżywienia Sylwia Małgorzewicz

9.30-10.00 Przegląd zaleceń dietetyczny dla pacjentów z  PChN  w okresie leczenia zachowawczego Lucyna Kozłowska

10.00-10.30 Rola diety niskobiałkowej w zwalnianiu progresji uszkodzenia nerek Lucyna Kozłowska

10.30 -11.00 Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe w hemodializie  Małgorzata Kaczkan

11.00-11.30 Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe w dializie otrzewnowej Paulina Borek

11.30-12.00 FIRMA NUTRICIA

12.00 -12.30 PRZERWA

12.30-13.00  Praktyczne aspekty terapii otyłości/nadwagi w pacjentów dializowanych Paulina Borek

13.00- 13.30  Aktualne zalecenia, nowe możliwości leczenia niedożywienia Małgorzata  Kaczkan

13.30-14.00Praktyczne aspekty leczenia niedożywienia w PChN  Sylwia  Małgorzewicz

14.00-14.30  Żywienie po przeszczepieniu nerki  Magdalena Jankowska

 14.30 – 16.00 Praktyczne aspekty terapii żywieniowej (warsztaty w pracowni komputerowej,omówienie przypadków)  Małgorzata Kaczkan

16.00 TEST zaliczający kurs

 

 

W dniach 14-16 czerwca 2018 odbędzie się XX Zjazd Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) w Jachrance. Podczas konferencji Sekcja Dietetyki Medycznej POLSPEN  tradycyjnie organizuje sesję poświęconą dietetyce:

 

Sesja: Co nowego w dietetyce?

Przewodniczący:  Dr hab. Dorota Szostak-Węgierek, dr Danuta Gajewska, dr Aleksandra Kapała

 

Czy już możemy tworzyć profile metaboliczne i indywidualizować dietę?

Prof. Lucyna Ostrowska

Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

 

Indeks zapalny diety a choroby cywilizacyjne.

Prof. Sylwia Małgorzewicz

Katedra Żywienia Klinicznego, Gdański Uniwersytet Medyczny

 

Terapia dietetyczna w cukrzycy ciężarnych.

Dr hab. Dariusz Włodarek

Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie.

 

Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN.

Dr hab. Dorota Szostak-Węgierek

Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

 

Co ma wspólnego siła uścisku ręki z zaburzeniami połykania?

Dr Magdalena Milewska

Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

 

Serdecznie zapraszamy!

 

W imieniu Zarządu Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN

Dr hab. Dorota Szostak-Węgierek

 

 

  • Studenci, którzy chcą uczestniczyć w I Warszawskim Dniu Dietetyki Klinicznej w dniu 19 kwietnia br mogą ubiegać się o zwolnienie z zajęć, które odbywają się w tym czasie w innych zakładach niż Zakład Dietetyki Klinicznej. Podstawą zaliczenia zajęć jest obecność na konferencji potwierdzona wpisem na liście obecności. 

  • Konsultacje z pracownikami Zakładu Dietetyki Klinicznej po uprzednim umówieniu mailowym.

Adresy dostępne w zakładce: skład osobowy.