Jesteś tutaj

Publikacje

  • Serdecznie zapraszamy do lektury wywiadu z Panią dr hab. Dorotą Szostak-Węgierek - kierownikiem Zakładu Dietetyki Klinicznej Wydziału Nauki o Zdrowiu WUM na temat stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto. Tekst opublikowany został na stronie Medycyny Praktycznej: 

https://www.mp.pl/pacjent/endokrynologia/aktualnosci/200468,dieta-bezglutenowa-w-chorobie-hashimoto

  • Mamy przyjemność powiadomić, że ukazało się stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN poświęcone zasadności stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto:

Dr hab. n. o zdr. dr med. Dorota Szostak-Węgierek, Prof. dr hab. n. med. Tomasz Bednarczuk, Dr n. med. Wioleta Respondek, Dr hab. inż. Iwona Traczyk, Prof. dr hab. n. med. Bożena Cukrowska, Dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska, Dr hab. inż. Dariusz Włodarek, Dr n. med. Anna Jeznach-Steinhagen, Dr n. wet. Joanna Bierła, Dr hab. inż. Ewa Lange, Dr inż. Danuta Gajewska. Zasadność stosowania diety bezglutenowej w chorobie Hashimoto: stanowisko Grupy Ekspertów Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).  Postępy Żywienia Klinicznego 2018,14(2),33-47.

STANOWISKO POLSPEN, PDF, 762 KB

Zachęcamy do przeczytania książki "Dieta DASH w teorii i zastosowaniu" autorstwa mgr Aleksandry Cichockiej, która jest członkiem naszej Sekcji. Publikacja uwzględnia rekomendacje Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiego Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia oraz norm Instytutu Żywności i Żywienia.