Konferencje
W ZWIĄZKU Z ZARZĄDZENIEM REKTORA WUM NR 43/2020 DOT. ROZPRZESTRZENIANIA SIĘ KORONAWIRUSA TERMIN KONFERENCJI ULEGA ZMIANIE NA:
5 LISTOPADA 2020
Konferencja odbędzie się w formie on-line.
TERMIN WPŁAT ULEGA PRZEDŁUŻENIU DO 30 WRZEŚNIA
ZGŁOSZENIA UCZESTNICTWA:
CZYNNEGO DO 15 WRZEŚNIA 2020
BIERNEGO DO 30 WRZEŚNIA 2020
Dla osób, które dokonały wpłaty za uczestnictwo w konferencji zaplanowanej na 23 kwietnia 2020 r. i nie mogą uczestniczyć w konferencji w nowym terminie 5 listopada 2020 r. przewidujemy zwrot uiszczonej opłaty.
Informację o ewentualnej rezygnacji z uczestnictwa w nowym terminie prosimy zgłaszać do 30 kwietnia 2020
----------------------------------------------------------------------------------
III WARSZAWSKI DZIEŃ DIETETYKI KLINICZNEJ PROGRAM
„Nowotwór – i co dalej?”
23 kwietnia 2020
Fot. Marian Modzelewski
Ogólnopolska Konferencja pod honorowym patronatem
Jego Magnificencji Rektora WUM prof. dra hab. n. med. Mirosława Wielgosia
Konferencja jest organizowana we współpracy
z Sekcją Dietetyki Medycznej oraz Sekcją Onkologii
Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN
W programie między innymi:
1. Od insulinooporności do nowotworu
Prof. dr hab. n. med. Andrzej Deptała, Warszawski Uniwersytet Medyczny
2. Od nowotworu do kacheksji i insulinooporności. Jak postępować?
Prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka w Skawinie
3. Żywienie podczas chemioterapii i jej powikłań
Dr n. med. Aleksandra Kapała, Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie
4. Żywienie podczas radioterapii
Mgr Ewelina Grochowska, Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie
5. Żywienie w nowotworach głowy i szyi
Dr n. med. Aleksandra Kapała, Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie
6. Zastosowanie wytycznych International Dysphagia Diet Standardisation Initiative w planie postępowania dietetycznego u chorych z zaburzeniami połykania
Dr n. o zdr. Magdalena Milewska, Warszawski Uniwersytet Medyczny
7. Żywienie we wczesnym okresie przed i pooperacyjnym
Dr hab. n. med. Jacek Sobocki, prof. CMKP, Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego
8. Operacja bariatryczna a nowotwór
Prof. dr hab. n. med. Wojciech Lisik, Warszawski Uniwersytet Medyczny
9. Postępowanie dietetyczne u pacjenta onkologicznego po zabiegu bariatrycznym
Dr n. med. Iwona Boniecka, Warszawski Uniwersytet Medyczny
10. Cukrzyca a nowotwory
Dr n. med. Anna Jeznach-Steinhagen, Warszawski Uniwersytet Medyczny
11. Znaczenie badań składu ciała w planowaniu leczenia onkologicznego
Dr n.o zdr. Magdalena Milewska, Warszawski Uniwersytet Medyczny
12. Suplementy diety w onkologii
Mgr Agnieszka Surwiłło, Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie
13. Aspekty emocjonalne pacjenta onkologicznego na każdym etapie leczenia
Mgr Adrianna Sobol, Warszawski Uniwersytet Medyczny
14. Rola probiotyków w prewencji nowotworów
Dr hab. inż. Julita Reguła, prof. UPP, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
15. Żywienie w profilaktyce nawrotu choroby nowotworowej
Dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek, Warszawski Uniwersytet Medyczny
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
II WARSZAWSKI DZIEŃ DIETETYKI KLINICZNEJ
"Różne oblicza insulinooporności"
11 kwietnia 2019
Fot. Marian Modzelewski
Ogólnopolska Konferencja pod honorowym patronatem
Jego Magnificencji Rektora WUM prof. dr hab. n. med. Mirosława Wielgosia
Konferencja jest organizowana we współpracy
z Sekcją Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN
1. Patogeneza insulinooporności.
Dr hab. n. med. Marianna Bąk, Warszawski Uniwersytet Medyczny
2. Od insulinooporności do cukrzycy.
Dr n. med. Anna Jeznach-Steinhagen, Warszawski Uniwersytet Medyczny
3. Insulinooporność u chorych z cukrzycą typu 1.
Dr n. med. Lidia Groele, Warszawski Uniwersytet Medyczny
4. Geny, żywienie a insulinooporność.
Prof. dr hab. Grażyna Nowicka, Warszawski Uniwersytet Medyczny
5. Postępowanie dietetyczne w insulinooporności.
Mgr Joanna Ostrowska, Warszawski Uniwersytet Medyczny
6. Najnowsze trendy w dietoterapii niealkoholowego stłuszczenia wątroby – NAFLD.
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, Pomorski Uniwersytet Medyczny
7. Insulinooporność a zaburzenia płodności i możliwości postępowania dietetycznego.
Dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek, Warszawski Uniwersytet Medyczny
8. Wpływ aktywności fizycznej na insulinooporność.
Prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, Warszawski Uniwersytet Medyczny
9. Wpływ operacji bariatrycznych na insulinooporność.
Prof. dr hab. n. med. Wojciech Lisik, Warszawski Uniwersytet Medyczny
10. Dieta pacjenta z insulinoopornością a dieta pacjenta bariatrycznego
(sprzeczności i cechy wspólne).
Dr n. med. Iwona Boniecka, Warszawski Uniwersytet Medyczny
11. Mikrobiom a insulinooporność.
Prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
12. Niedożywienie a insulinooporność. Zasady postępowania żywieniowego.
Dr hab. n. med. Jacek Sobocki, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego
13. Insulinooporność u pacjenta po udarze mózgu: jak ułożyć dietę
w zaburzeniach połykania.
Dr n. o zdr. Magdalena Milewska, Warszawski Uniwersytet Medyczny
POPRZEDNIA EDYCJA
Program konferencji i streszczenia do pobrania
PEŁNY PROGRAM KONFERENCJI DO POBRANIA
Konferencja wyrasta z tradycji Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka i jest ich integralną częścią.
X Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka odbędą się w dniach 18-19 kwietnia 2018.
Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej będzie wydarzeniem cyklicznym.
PROGRAM KONFERENCJI
19 kwietnia 2018
9.00-10.00 | Rejestracja uczestników |
10.00-10.10 | Otwarcie Konferencji Dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek- Kierownik Zakładu Dietetyki Klinicznej |
SESJA I: Żywienie po transplantacji wątroby lub nerki
Przewodniczą: Prof. dr hab. n med. Piotr Małkowski, Prof. dr hab. n. med. Wojciech Lisik
10.10-10.30 | Czy zmienia się życie po transplantacji? Prof. dr hab. n. med. Piotr Małkowski, Warszawski Uniwersytet Medyczny |
| ||
10.30-10.50 | Otyłość a przeszczepianie narządów. Miejsce chirurgii bariatrycznej w transplantologii. Prof. dr hab. n. med. Wojciech Lisik, Warszawski Uniwersytet Medyczny |
| ||
| 10.50-11.05 | Niedożywienie a wyniki leczenia chorych po przeszczepieniu narządów – co możemy poprawić? Które narzędzia oceny stanu odżywienia wybrać monitorując chorego w okresie okołoprzeszczepowym? Dr n. o zdr. Magdalena Milewska, Warszawski Uniwersytet Medyczny | ||
| 11.05-11.20 | Zasady prawidłowego żywienia pacjentów po transplantacji narządu (wątroby/nerki) we wczesnym i późnym okresie od wykonania zabiegu – najnowsze doniesienia. Dr n. o zdr. Marta Dąbrowska- Bender, Warszawski Uniwersytet Medyczny | ||
| 11.20-11.35 11.35-11.50 | Żywienie po operacjach bariatrycznych u pacjentów po transplantacjach narządów. Dr n. med. Iwona Boniecka, Warszawski Uniwersytet Medyczny Psychologiczne problemy kwalifikacji pacjenta do przeszczepienia nerki. Mgr Aleksandra Tomaszek, Regionalny Koordynator Transplantacyjny, Warszawski Uniwersytet Medyczny | ||
| 11.50-12.10 | Dyskusja | ||
| 12.10-12.40 | Przerwa kawowa | ||
SESJA II: Dietetyka w nefrologii
Przewodniczą: Prof. dr hab. n. med. Magdalena Durlik, Prof. dr hab. n. med. Stanisław Niemczyk
12.40-13.00 | Niedożywienie i otyłość a choroby nerek. Prof. dr hab. n. med. Magdalena Durlik, Warszawski Uniwersytet Medyczny |
13.00-13.20 | Wpływ wybranych parametrów diety na progresję choroby, występowanie epizodów sercowo-naczyniowych oraz stan zapalny u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek. Prof. dr hab. n. med. Stanisław Niemczyk, Wojskowy Instytut Medyczny |
13.20-13.40 | Protein-energy wasting u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek - diagnostyka i leczenie w świetle najnowszych wytycznych. Prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz, Gdański Uniwersytet Medyczny |
13.40-14.00 | Badania metabolizmu białka przy użyciu izotopów stałych u osób z przewlekłą chorobą nerek w okresie leczenia zachowawczego i u osób po transplantacji nerki. Dr hab. Lucyna Kozłowska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego |
14.00-14.20 | Preparaty niskobiałkowe i ich praktyczne zastosowanie w układaniu jadłospisów u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek. Dr n. o zdr. Marta Dąbrowska-Bender, Warszawski Uniwersytet Medyczny |
14.20-14.40 | Praktyczne aspekty doboru produktów spożywczych i technik kulinarnych w żywieniu pacjentów z przewlekłą chorobą nerek w okresie przeddializacyjnym i dializowanych. Dr n. med. Małgorzata Kaczkan, Gdański Uniwersytet Medyczny |
14.40-15.00 | Dyskusja |
15.00-15.40 | Przerwa obiadowa |
SESJA III: Dylematy dietetyka
Przewodniczą: Prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska, Dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek
15.40-16.00 | Czy potrafimy dobrać dietę dla osób z zespołem MONW (metabolicznie otyłe osoby szczupłe)? Prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku |
16.00-16.20 | Co z kwasami tłuszczowymi nasyconymi? Ograniczać czy nie? Dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek, Warszawski Uniwersytet Medyczny |
16.20-16.40 | Jak ocenić zapotrzebowanie na energię w różnych sytuacjach klinicznych? Dr n. o zdr. Magdalena Milewska, Warszawski Uniwersytet Medyczny |
16.40-17.00 | Dyskusja |
17.00 | Zakończenie Konferencji |
SESJA PLAKATOWA
multimedialna na telebimach
Przewodniczą: Dr hab. n. med. Halina Weker, Dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
WARUNKI UCZESTNICTWA W I WARSZAWSKIM DNIU DIETETYKI KLINICZNE
Za udział w Konferencji lekarzom przysługuje 6 punktów edukacyjnych.
KOMITET NAUKOWY I WARSZAWSKIEGO DNIA DIETETYKI KLINICZNEJ
Przewodnicząca:
Dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
Członkowie:
Prof. dr hab. n. med. Magdalena Durlik (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
Dr hab. Lucyna Kozłowska (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego)
Prof. dr hab. n. med. Wojciech Lisik (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
Prof. dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz (Gdański Uniwersytet Medyczny)
Prof. dr hab. n med. Piotr Małkowski (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
Prof. dr hab. n. med. Stanisław Niemczyk (Wojskowy Instytut Medyczny)
Prof. dr. hab. n. med. Lucyna Ostrowska (Uniwersytet Medyczny w Białymstoku)
Dr hab. n. med. Jacek Sobocki (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
Dr hab. n. med. Halina Weker (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
KOMITET ORGANIZACYJNY:
Przewodnicząca:
Dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Członkowie:
Dr n. med. Iwona Boniecka
Dr n. o zdr. Marta Dąbrowska-Bender
Dr n. o zdr. Magdalena Milewska
Dr n. med. Anna Jeznach-Steinhagen
Dr n. med. Anna Ukleja
Mgr Joanna Ostrowska
Mgr Agnieszka Bzikowska
Mgr Karolina Dłużniak-Gołaska
Mgr Zuzanna Przekop
Mgr Joanna Jamiuk
Studenckie Koło Naukowe Dietetyków
ADRES KOMITETU ORGANIZACYJNEGO
ZAKŁAD DIETETYKI KLINICZNEJ
ul. E. Ciołka 27
01-445 Warszawa
tel: (22) 57 20 931
adres e-mail: nzv@wum.edu.pl
szczegóły na http://zdk.wum.edu.pl/node/62