Badania naukowe
Zakład Dietetyki Klinicznej uczestniczy w realizacji:
1. projektu: "Wpływ stanu odżywienia na jakość życia chorych leczonych onkologicznie z powodu raka jelita grubego".
2. projektu: "Ocena stanu odżywienia kandydatów z krańcową niewydolnością wątroby zakwalifikowanych i oczekujących na przeszczepienie narządu". Miejsce realizacji: Klinika Chirurgii Ogólnej i Transplantacyjnej WUM (Szpital Kliniczny Dzieciątka Jezus w Warszawie). Wykonawcą z ramienia Zakładu Dietetyki Klinicznej jest dr n. o zdr. Marta Dąbrowska-Bender i dr n. o zdr. Magdalena Milewska.
3. czterech badań epidemiologicznych prowadzonych w ramach Narodowego Programu Zdrowia
4. projektu „Wpływ wybranych parametrów diety na progresję choroby, występowanie epizodów sercowo-naczyniowych oraz stan zapalny w grupie pacjentów z przewlekłą chorobą nerek w okresie leczenia zachowawczego” prowadzonego przez Klinikę Chorób Wewnętrznych, Nefrologii i Dializoterapii CSK MON WIM. Wykonawcami z ramienia Zakładu Dietetyki Klinicznej WUM są: dr n.med. Anna Jeznach-Steinhagen oraz dr n.med. Iwona Boniecka;
5. wspólnego projektu badawczego, razem z Kliniką Neonatologii WUM, Zakładem Biologii Medycznej WUM oraz Instytutem Żywności i Żywienia, w ramach grantu Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci „Zależność składu mleka kobiecego od sposobu żywienia i składu ciała matek karmiących”. Wykonawcami z ramienia Zakładu Dietetyki Klinicznej są: dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna oraz mgr Agnieszka Bzikowska;
6. projektu „Sposób żywienia i analiza składu ciała w grupie pacjentów z obturacyjnym bezdechem sennym przed i w trakcie leczenia” prowadzonego przez Klinikę Chorób Wewnętrznych, Pulmonologii i Alergologii WUM. Wykonawcą z ramienia Zakładu Dietetyki Klinicznej WUM jest dr n.med. Anna Jeznach-Steinhagen;
7. projektu „Wpływ interwencji żywieniowej w okresie okołooperacyjnym na wyniki leczenia operacyjnego u pacjentów z nowotworem złośliwym tkanek miękkich” prowadzonego przez Klinikę Nowotworów Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaków Centrum Onkologii. Wykonawcą z ramienia Zakładu Dietetyki Klinicznej WUM jest dr n.med. Anna Jeznach-Steinhagen;
8. projektu prowadzonego przy współpracy z Kliniką Otolaryngologii WUM „Diagnostyka i leczenie pacjentów z zaburzeniami połykania hospitalizowanych w SP CSK /WUM oraz zgłaszających się Poradni Foniatrycznej w latach 2015-2017”. Wykonawcą z ramienia Zakładu Dietetyki Klinicznej jest dr n. o zdr. Magdalena Milewska.
Ponadto Zakład Dietetyki Klinicznej realizuje
1. "Ocena mikroflory jamy ustnej (bakteryjnej oraz grzybiczej) i wskazania do stosowania antybiotykoterapii u pacjentów z nowotworami głowy i szyi poddawanych radioterapii". Badanie będzie realizowane m.in. przez dr n. o zdr. Magdalenę Milewską (adiunkt w Zakładzie Dietetyki Klinicznej WUM) i dr n. o zdr. Martę Dąbrowską - Bender (adiunkt w Zakładzie Dietetyki Klinicznej WUM).
2. projekt „Ocena wpływu wypijanej dobowo wody na wyrównanie metaboliczne i stan odżywienia pacjentów z cukrzycą typu 2”. Wykonawcą jest dr n.med. Anna Jeznach-Steinhagen;
3. cykl prac prowadzonych w Klinice Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Onkologicznej WUM opartych o kalorymetrię pośrednią u chorych onkologicznych kwalifikowanych do leczenia żywieniowego. Wykonawcą jest dr n.med. Anna Ukleja;
4. projekt dotyczący oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia chorych z chorobami układu sercowo- naczyniowego leczonych w Katedrze i Klinice Kardiologii WUM. Wykonawcą jest dr n.med. Anna Ukleja.