Jesteś tutaj

Skład osobowy

Kierownik:

Dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek

e-mail: dorota.szostak-wegierek@wum.edu.pl

Ukończyła studia medyczne na I Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej w Warszawie; specjalista zdrowia publicznego.

W 1990 roku odbyła staż naukowy na Uniwersytecie w Geteborgu w I Klinice Chorób Wewnętrznych i Laboratorium Lipidowym, pod kierownictwem profesora Pera Bjorntorpa. Prowadziła tam badania nad wpływem palenia papierosów na brzuszną dystrybucję tkanki tłuszczowej.

Stopień doktora nauk medycznych uzyskała w 1994 roku, na podstawie rozprawy pt. „Wpływ olejów rybnych na poziom lipoprotein surowicy w hipertriglicerydemii endogennej”. Stopień doktora habilitowanego nauk o zdrowiu uzyskała w 2013 roku, na podstawie jednotematycznego cyklu publikacji nt. „Wewnątrzmaciczne programowanie ryzyka sercowo-naczyniowego”.

Wieloletni pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia; od 2007 roku pracownik naukowo-dydaktyczny WUM; od 2013 do 2017 roku kierownik Zakładu Żywienia Człowieka WUM; od września 2017 kierownik Zakładu Dietetyki Klinicznej WUM; od 2016 roku przewodnicząca Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN.

Autorka licznych publikacji naukowych w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki, w tym dotyczących epidemiologii chorób żywieniowozależnych. Główne obszary zainteresowań: dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób sercowo-naczyniowych, patogeneza otyłości, dietoprofilaktyka chorób nowotworowych, choroby Alzheimara i innych chorób dietozależnych, żywienie kobiet ciężarnych, programowanie wewnątrzmaciczne, epidemiologia żywienia. 

Adiunkci:

Dr hab. n. med. Halina Weker

e-mail: halina.weker@wum.edu.pl

  • doktor habilitowany nauk medycznych, profesor nadzw. Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie
  • adiunkt w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, Zakład Dietetyki Klinicznej
  • członek Komitetu Żywienia Człowieka Polskiej Akademii Nauk
  • specjalista w zakresie żywienia dzieci w różnym wieku oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji
  • główne zainteresowania naukowe:

 -   problematyka dotycząca stanu odżywienia i sposobu żywienia dzieci zdrowych oraz z zaburzeniami w odżywianiu – w teorii i praktyce

- modele bezpiecznego żywienia dzieci

bezpieczeństwo żywności przeznaczonej dla niemowląt i dzieci

  • członek forum ekspertów opracowujących zalecenia dotyczące żywienia niemowląt i małych dzieci, kobiet w ciąży i w okresie laktacji
  • członek forum ekspertów w zakresie opiniowania żywności przeznaczonej dla niemowląt i młodszych dzieci, w tym żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
  •  dydaktyk, szkoleniowiec
  • dorobek naukowy to ponad 250 prac i publikacji naukowych

Dr n. med. Anna Jeznach-Steinhagen

e-mail: asteinhagen@wum.edu.pl

Doktor nauk medycznych Anna Jeznach-Steinhagen jest zatrudniona w Zakładzie Dietetyki Klinicznej (wcześniej w Zakładzie Żywienia Człowieka) Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego od 2002 roku. W 2009 roku obroniła z wyróżnieniem pracę doktorską pt. „Stan odżywienia, stężenie IL-6 a powikłania u pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek leczonych hemodializami". W 2011 roku zdała Państwowy Egzamin Specjalizacyjny w dziedzinie chorób wewnętrznych, a w 2014 uzyskała specjalizację z diabetologii.

Specjalizuje się w zaburzeniach metabolicznych ze szczególnym uwzględnieniem cukrzycy oraz w problematyce niedożywienia. Od wielu lat bierze czynny udział w pracach badawczych we współpracy z jednostkami WUM oraz z innymi jednostkami naukowymi w kraju. Jej dotychczasowy dorobek naukowy obejmuje 45 publikacji. Brała czynny udział w wielu konferencjach naukowych. Jest również wykładowcą na kursach specjalizacyjnych oraz opiekunem naukowym kursu do specjalizacji w zakresie diabetologii. Była promotorem kilkudziesięciu prac dyplomowych licencjackich i magisterskich na kierunku Dietetyka i Fizjoterapia oraz jest promotorem posiłkowym pracy doktorskiej. Prowadzi zajęcia ze studentami na kierunkach: dietetyka i fizjoterapia od 2002 roku. W swojej pracy ze studentami łączy wiedzę z doświadczeniem klinicznym. Jest cenionym wykładowcą – w 2013 roku została najlepiej ocenionym przez studentów nauczycielem Wydziału Nauki o Zdrowiu i otrzymała od Samorządu Studentów Kryształowy Lancet. W 2014 roku wygrała konkurs Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i reprezentowała Polskę na zjeździe EASD (European Association for the Study of Diabetes) w Wiedniu.

Dr Jeznach-Steinhagen jest członkiem Zespołu Rady Polityki Zdrowotnej ds. Opieki nad Osobami Otyłymi przy Warszawskiej Radzie Polityki Zdrowotnej Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy. Ma zasługi w zakresie edukacji, popularyzacji i promocji zdrowego trybu życia oraz profilaktyki i leczenia pacjentów z cukrzycą. Regularnie uczestniczy w programach radiowych i telewizyjnych, publikuje w prasie popularnej.

 

Dr n. med. Iwona Boniecka

e-mail: iboniecka@wum.edu.pl

Ukończyła studia na kierunku zdrowie publiczne, specjalność dietetyka w Akademii Medycznej w Warszawie oraz technologia żywności i żywienie człowieka, specjalność żywienie człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jest również absolwentką studiów doktoranckich na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. W roku 2011 obroniła z podwójnym wyróżnieniem pracę doktorską pt. ”Żywienie pacjentów po operacjach bariatrycznych jako element kompleksowego leczenia otyłości”, którą realizowała pod kierunkiem Pana Prof. Bruno Szczygła, uzyskując stopień doktora nauk medycznych (specjalność żywienie). Od 2007 roku współpracuje z Kliniką Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej, Metabolicznej i Torakochirurgii CSK MON WIM, gdzie jest również obecnie zatrudniona na stanowisku młodszego asystenta.

Autorka publikacji i wystąpień zjazdowych poświęconych edukacji żywieniowej, zachowaniom żywieniowym i żywieniu po chirurgicznym leczeniu otyłości. Posiada wieloletnie doświadczenie w opiece dietetycznej nad chorymi po operacjach bariatrycznych. Kierownik i wykonawca projektów badawczych poświęconych otyłości olbrzymiej i jej powikłaniom.

 

Dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna

e-mail: aneta.czerwonogrodzka@wum.edu.pl

Ukończyła studia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, uzyskując w 2004 r. stopień mgr inż. w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.

Już na studiach rozpoczęła pracę w Klinice Pediatrii i Endokrynologii Samodzielnego Publicznego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Warszawie, gdzie pod opieką prof. dr hab. Barbary Rymkiewicz-Kluczyńskiej prowadziła badania do pracy doktorskiej, obronionej w 2008 r. na I Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej w Warszawie. Tytuł pracy: „Wpływ wapnia pokarmowego na wskaźniki antropometryczne, wskaźniki gospodarki lipidowej i węglowodanowej u dzieci i młodzieży z otyłością prostą.

Wieloletni pracownik Kliniki Pediatrii i Endokrynologii WUM oraz Zakładu Żywienia Człowieka, WUM.

Specjalizuje się w dietetyce pediatrycznej, żywieniu kobiet w ciąży i okresie laktacji oraz dietetycznym wspomaganiu zaburzeń płodności. Autorka licznych publikacji naukowych w tych obszarach wiedzy.

Dr n. o zdr. Magdalena Milewska

e-mail: magdalena.milewska@op.pl

W 2011 r. uzyskała tytuł dr n o zdr. na Wydziale Nauki o Zdrowiu WUM specjalność dietetyka. Swoją wiedzę pogłębia poprzez uczestnictwo w kursie kształcenia i doskonalenia zawodowego w zakresie żywienia klinicznego i metabolizmu prowadzonym przez The European Society of Enteral and Parenteral Nutrition. Ukończyła 5 kursów prowadzonych przez ESPEN w zakresie: Nutrition in oncology; Approach to oral and enteral nutrition; Nutritional assessment, Nutrition in the older adults, Nutrition in the perioperative period. W 2017 r. ukończyła studia podyplomowe Postgraduate Diploma on Swallowing Disorders na Universitat Autonoma di Barcelona.

W pracy naukowej skupia się na tematyce żywienia chorych onkologicznych, neurologicznych i osób starszych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na zaburzenia połykania. Obecnie bierze udział w projekcie prowadzonym przy współpracy z Kliniką Otolaryngologii WUM „Diagnostyka i leczenie pacjentów z zaburzeniami połykania hospitalizowanych w SP CSK /WUM oraz zgłaszających się Poradni Foniatrycznej w latach 2015-2017”.

Od 2014 jest członkiem European Society of Parenteral and Enteral Nutrition, Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, natomiast od 2015 r. - European Society of Swallowing Disorders

Dr n. o zdr.  Marta Dąbrowska-Bender

e-mail: marta.dabrowska@wum.edu.pl

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Wydziału Nauki o Zdrowiu, kierunek: Dietetyka (I oraz II stopień)  i Zdrowie publiczne (II stopień). W latach 2016/2017 odbyła studia podyplomowe w zakresie żywienia klinicznego w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

Stopień doktora nauk o zdrowiu uzyskała w 2012 roku, na podstawie rozprawy pt.”Badanie jakości życia chorych po transplantacji wątroby, jako istotny element wyników leczenia”.

Od października 2008 do sierpnia 2017 roku była pracownikiem naukowo – dydaktycznym w Zakładzie Zdrowia Publicznego WUM, a od września 2017 w Zakładzie Dietetyki Klinicznej WUM. Ponadto od kwietnia 2014 roku współpracuje z Poradnią Nefrologiczno – Transplantacyjną w Warszawie  (Szpital Kliniczny Dzieciątka Jezus).

Autorka i współautorka licznych prac naukowych i popularnonaukowych w zakresie zdrowia publicznego i dietetyki. Główne obszary zainteresowania: żywienie chorych po transplantacji wątroby i nerki, żywienie chorych z przewlekłą niewydolnością nerek leczonych zachowawczo i nerkozastępczo, żywienie pacjentów onkologicznych oraz badanie jakości życia w chorobach przewlekłych.

Starsi wykładowcy:

Dr n. med. Anna Ukleja

e-mail: anna.ukleja@wum.edu.pl

Wykładowca z zakresu dietetyki klinicznej, profilaktyki chorób, żywienia klinicznego oraz społeczno-kulturowych uwarunkowań zachowań żywieniowych. Wykładowca na studiach podyplomowych p.t: ,, Żywienie Kliniczne’’ prowadzonych przez WUM oraz na kursach kształcenia podyplomowego prowadzonych przez Instytut  Żywności  i Żywienia. Organizator i wykładowca na kursach z zakresu żywienia klinicznego dla lekarzy i pielęgniarek. Wieloletnie doświadczenie w żywieniu  chorych leczonych  w Katedrze i Klinice Kardiologii WUM. Recenzent  prac  z dziedziny żywienia klinicznego w nowym czasopiśmie zatytułowanym ,,Pielęgniarstwo w Anestezjologii i Intensywnej Opiece”. Członek Polskiego Towarzystwa  Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu oraz Sekcji Dietetyki i Sekcji Onkologicznej tego Towarzystwa. Autor i współautor licznych  publikacji z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego.

Realizowane prace badawcze:

- Cykl prac prowadzonych w Klinice  Chirurgii Ogólnej, Gastroenterologicznej i Onkologicznej WUM opartych o kalorymetrię pośrednią u chorych onkologicznych kwalifikowanych do leczenia żywieniowego.

-  Ocena stanu odżywienia  i sposobu żywienia  chorych  z chorobami układu sercowo- naczyniowego  leczonych w Katedrze i Klinice Kardiologii WUM.

Doktoranci:

Mgr Hanna Wilska

e-mail: hanna@wilscy.com

 

Mgr Joanna Ostrowska

e-mail: jostrowska@wum.edu.pl

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, obecnie doktorantka w Zakładzie Dietetyki Klinicznej WUM. Przygotowuje rozprawę doktorską na temat zastosowania różnych kryteriów oceny stanu odżywienia oraz wpływu niedożywienia na ilość i rodzaj powikłań występujących u hospitalizowanych pacjentów. Autorka kilkunastu publikacji naukowych z zakresu oceny stanu odżywienia, niedożywienia szpitalnego oraz diabetologii. Jej działalność dydaktyczna koncentruje się przede wszystkim na prowadzeniu zajęć praktycznych na oddziałach szpitalnych. Na co dzień dietetyk w Szpitalu Wolskim im. dr Anny Gostyńskiej w Warszawie. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN.

 

Mgr Agnieszka Bzikowska

e-mail: agnieszkabzikowska@gmail.com

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka oraz Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej na kierunku Psychodietetyka. Członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki. W 2015 roku rozpoczęła studia doktoranckie na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. W ramach swojego projektu doktorskiego bada zależność między sposobem żywienia i stanem odżywienia kobiet karmiących a składem pokarmu kobiecego.

Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Poradni Chorób Metabolicznych Instytutu Żywności i Żywienia, na oddziale Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii oraz Klinice Onkologii CSK MSWiA w Warszawie. W latach 2011 - 2014 pracowała z pacjentami żywionymi poza - i dojelitowo w Klinice Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego Szpitala im. W. Orłowskiego w Warszawie. Współtworzyła warsztaty dotyczące zaburzeń odżywiania dla młodzieży oraz warsztaty dotyczące zasad zdrowego żywienia dla dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Pracuje w Poradni Gastroenterologicznej Instytutu Matki i Dziecka. Aktywnie uczestniczy w konferencjach naukowych o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym, stale poszerzając swoją wiedzę w zakresie dietetyki, w tym przede wszystkim żywienia klinicznego. Jest współautorką publikacji naukowych i popularnonaukowych. Ceni sobie pracę z ludźmi, a możliwość dzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniami jest dla niej ogromną przyjemnością. Stara się nie tylko mówić, ale również słuchać. Dietetyka jest dla niej czymś więcej niż pracą, jest przede wszystkim pasją. Prywatnie jest miłośniczką kulinarnych eksperymentów, zwłaszcza wegetariańskich, wielbicielką szpinaku, truskawek i thrillerów medycznych.

Mgr Karolina Dłużniak-Gołaska

e-mail: kardluzniak@wp.pl

Absolwentka kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Zaraz po ukończeniu studiów rozpoczęła pracę na stanowisku dietetyka w Samodzielnym Publicznym Dziecięcym Szpitalu Klinicznym w Warszawie. Na co dzień zajmuje się prowadzeniem edukacji żywieniowej wśród pacjentów Oddziału Klinicznego Diabetologii Dziecięcej i Pediatrii SPDSK. W ramach pracy doktorskiej prowadzi badanie dotyczące efektywności różnych metod edukacji dzieci i młodzieży z cukrzycą typu 1.

Członek Zespołu Badawczego kierowanego przez Panią dr hab. n. med. Agnieszkę Szypowską w ramach wieloośrodkowego, randomizowanego, otwartego badania klinicznego nr EFC13957

 https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02735044

 

Mgr Zuzanna Weronika Przekop

e-mail: zuzanna.przekop@gmail.com

Absolwentka kierunku Dietetyka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. W 2017 roku uzyskała tytuł magistra, broniąc pracę pt. „Zaburzenia połykania a stan odżywienia chorych operowanych z powodu nowotworów głowy i szyi”. Obecnie kontynuuje badania w tym zakresie, w ramach studiów doktoranckich. Od roku akademickiego 2017/2018 opiekun Studenckiego Koła Naukowego Dietetyków działającego przy Zakładzie Dietetyki Klinicznej.

Sekretarka:

Mgr Joanna Jamiuk

jjamiuk@wum.edu.pl