• Powiększ
  • Pomniejsz
  • Normalny

Current Size: 100%

Fizjoterapia

Dietetyka dla Fizjoterapii 2019/20

 

PIERWSZY TYDZIEŃ

PONIEDZIAŁEK 11.30-13.45 i 13.45-16.00 SALA 12 (gr 5, 1)  10 (grupa 4,3,2)

  1. Podstawowa i całkowita przemiana materii. Zapotrzebowanie energetyczne człowieka. Ocena stanu odżywienie. Niedożywienie-częstość występowania, rodzaje. Leczenie żywieniowe- dr Jeznach
  2. Mikroskładniki pokarmowe. Znaczenie wybranych składników mineralnych i witamin w żywieniu człowieka – podział, zapotrzebowanie, źródła  dr Jeznach

WTOREK 11.30-13.45 i 13.45-16 SALA 10

  1. 3.      Makroskładniki pokarmowe (białka, tłuszcze, węglowodany) – znaczenie, podział, źródła, wartość energetyczna – Dr A. Czerwonogrodzka-Senczyna
  2. 4.      Zasady żywienia noworodków, niemowląt i dzieci. – Dr Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna

PIĄTEK  11.30-13.45 SALA 44 (grupa 5,4)  lub 11 (grupa 3,2,1)

  1. Zasady żywienia w wybranych jednostkach chorobowych (zasady żywienia w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zaburzeniach lipidowych) –   Dr hab. Dorota Szostak-Węgierek

II TYDZIEŃ

PONIEDZIAŁEK godz 11.30-13.45 SALA 10

  1. Zasady żywienia w wybranych jednostkach chorobowych (osteoporoza, choroby układu kostno-stawowego, zasady żywienia pacjentów po udarze, pacjentów leżących przewlekle).  –   Dr Jeznach

środa  11.30-13.45 i 13.45-16 SALA 6, 11, 6

  1. Zasady racjonalnego żywienia człowieka zdrowego. Piramida zdrowego żywienia. Podstawowa kwalifikacja diet - dr Iwona Boniecka,
    1. 8.       Żywienie w nadwadze i otyłości- dr Iwona Boniecka

 

Piątek- termin do uzgodnienia, prośba o nierezerwowanie sali

  1. 9.      Podstawy żywienia w sporcie (cz. 1) - dietetyk sportowy, rola dietetyka w sporcie, podst żywienia w sporcie, diety alternatywne w sporcie (np. wegetarianizm) – Dr Damian Parol
  2. 10.   Podstawy żywienia w sporcie (cz. 2)- żywienie w wybranych dyscyplinach sportowych, badanie składu ciała, suplementy diety dla sportowców –  Dr Damian Parol

ZALICZENIE- E-TEST